joi, 3 ianuarie 2008

Despre Primaria Iasi

Dragi prieteni, La Multi Ani!

Vad ca inceputul de an sta sub semnul unei preocupari intense a opiniei publice locale, cu privire la decizia pe care o vom lua, in PDL, in legatura cu candidatul la Primarie.

S-a indus (artificial, va rog sa ma credeti) si o anume asteptare de conflict Carlan - Oprea, pe aceasta tema.

Fiind inceput de sezon, cred ca este util sa aduc niste clarificari.

In primul rand, contrazic ferm teza potrivit careia noi, PDL, o lungim prea mult cu luarea unei decizii. Atat PD, cat si PLD, am fost singurele partide din Iasi care si-au desemnat oficial candidatul de primar, cu aproape un an inainte.

Daca am fuziunat (in 15 decembrie), este absolut firesc sa treaca sarbatorile si sa avem o perioada de analize interne, pina la a lua o decizie. Spre exemplu, decizia ar trebui luata, pe baza unui sondaj care dureaza 3 saptamani, de o structura noua, comuna, rezultata dupa fuziune, si care are ca termen de infiintare 15 ianuarie.

Oricum, decizia finala, oficiala, o vom lua foarte repede, pina la mijlocul lunii ianuarie fiind in continuare singurul partid din Iasi care a parcurs toate deciziile interne oficiale, pentru desemnarea candidatului de primar. Adica, singurul partid serios si responsabil.

Acum, despre deciziile personale.

In calitate de lider al organizatiei judetene PDL, am o datorie: sa iau acele decizii care sunt indreptate spre interesul echipei si nu spre interesul personal.

De aceea, am comandat, imediat dupa fuziune, sondajul de opinie care constituie fundamentul deciziei.

Este un sondaj pe esantion maxim, cu eroare minima si executat de unul din cele mai serioase institute de profil din Romania.

Datele au fost prelevate din teren pana la sfarsitul lunii decembrie, iar acum se opereaza chestionarele in baza de date. La inceputul saptamanii viitoare vom avea raportul final, detaliat, care va ramane, fireste, de uz intern.



Pot spune insa, pe baza unei situatii preliminare, trei concluzii certe:

1. Gheorghe Nichita nu mai are nici o sansa. Daca in sondajul precedent (sfarsit de septembrie - inceput de octombrie) sparsese in premiera, in jos, pragul psihologic de 40%, acum l-a spart, tot in jos, si pe cel fatal, de 30%!!

2. Atat Dan Carlan, cat si Dumitru Oprea, candidand singuri pentru PD-L, castiga cert Primaria!

3. PD-L reprezinta o forta majoritara in municipiul Iasi, adica Unirea face Puterea!



Prin urmare, decizia ramane una politica - care din cei doi sa plece spre Primarie.

Personal, tin foarte mult la proiectul PD-L, la unitatea acestuia si la performanta maxima, astfel incat nu doresc sa las loc niciunei frictiuni, fie ea cat de mica.

Asadar, in plan personal, decizia mea este de a propune colegilor de partid din Iasi, cat si conducerii centrale a acestuia, sustinerea domnului Oprea pentru candidatura la primarie.

Repet, este o decizie personala, dupa o chibzuinta asezata, pe care o voi propune colegilor si structurilor oficiale ale partidului, care decid.

La inceputul saptamanii viitoare voi fi in Bucuresti, voi prelua raportul final al sondajului si voi prezenta propunerea, cu argumente, conducerii nationale a PD-L.

In ceea ce ma priveste, am cea mai mare capacitate electorala din partid, in judetul Iasi, precum si maxime istorice, in plan personal, la cota de incredere. Voi pune aceasta capacitate electorala pe acel proiect care va fi cel mai important pentru Organizatie, spre exemplu un scrutin uninominal pentru Presedintele Consiliului Judetean, sau alegeri uninominale pentru Senat.

Sa nu uitam, Unirea face Puterea!






9 comentarii:

Daniel Matasaru spunea...

Am mai spus-o si in emisiunea cu deputatul Petrica Movila, la TVR Iasi, inainte de referendum, o repet si aici, o voi posta si pe blogul meu:

NU VOM AVEA VOT UNINOMINAL NICI LA LOCALE, NICI LA GENERALE! Pun si pariu pe asta, domnule senator.

Va prindeti?

P.S. Decizia de fuziune pe 15 decembrie, punerea ei in practica - 7 zile, lansare sondaj 3 saptamani, anunt candidat PDL - 10 ianuarie... Nu cumva v-ati grabit un pic cu rezultatele? Sau sunteti obligat sa mergeti pe cartea "totul sau nimic" jucata de domnul Oprea?

Dan Carlan spunea...

Niet, Daniel!
Corect este asa: decizie fuziune luni 3 decembrie, apoi totul curge cum ai spus tu.
Interviurile de sondaj s-au colectat in teren intre 19 si 28 decembrie, cu pauza de Craciun.
Acum se opereaza si interpreteaza baza de date.
Cat despre graba, ea este ajutata si de opinia publica locala. Orice intarziere in luarea deciziei ar atrage cautarea cu microscopul a oricarei fisuri, reale sau inchipuite, intre cei doi concurenti interni.

Geo spunea...

Ce se intimpla in cazul in care Dan Carlan iese in sondaj in fata lui Dumitru Oprea? Dar in fata lui Gheorghe Nichita?

Daniel Matasaru spunea...

Domnule senator, citati din clasici [inca] in viata [politica] cu acest "niet".

Apropo's, citeam azi din blogul lui Radu Prisecaru. Buna pepiniera a mai avut PNL-ul: Adrian Mogos, Dan Carlan, George Padure, Dumitru Oprea samd. La contrapartida, din tabara PD au "sarit" Gheorghe Nichita, Camelia Gavrila sau Mihai Baciu. Tare ciudata viata asta politica romaneasca.

Acceptati sau nu pariul ca nu vom avea vot uninominal la locale si generale?

Andrei spunea...

In sfarsit o decizie inteleapta. 2008 o sa fie un an bun. Simt eu. :)

E bine ca ati luat decizia asta. Nu aveati nici o sansa la Primarie. Oprea o sa castige sigur in fata lui Nichita. Dumneavoastra castigati in schimb foarte mult la capitolul imagine. E foarte bine.

EDITORIALUL DE IASI spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
EDITORIALUL DE IASI spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
AV spunea...

Salutari si la multi ani!
Oricum, nu de un nou conflict aveam nevoie acum, cel putin din perspectiva ideii de a scapa de Nichita de la conducerea orasului. Si aici nu e vorba doar de vot negativ, ci eu chiar cred ca la Iasi inca se mai poate face ceva inainte ca populatia sa intre intr-o stare de depresie cronica combinata cu egoism.
Oamenii din Iasi (la nivel national e cam acelasi lucru) s-au blazat, tot asteptind sa fie mobilizati in jurul unor proiecte.
Proiecte sunt o multime, trebuie doar sa aiba cineva dorinta de a mobiliza energii in jurul lor. Ca nici de energii nu ducem lipsa, ci doar de un pic de mobilizare... ca sa iesim din egoism si sa dam in civism.

mircea spunea...

Ce facem cu vecinii cu TOBA ?
Deasupra mea in bloc am un vecin numit PURICE Relu, in Iasi, strada Strapungere Silvestru, nr.12, bloc CL 18, etajul III, apartament 9, care bate toba in bloc !
O toba mare!
Dimineata incepe pe la ora 9 – 10 si continua pina seara tirziu.
Bate toba ori el ori fii lui si daca nu bate toba , da drumul la muzica foarte tare!
I-am rugat sa nu mai bata toba, am anuntat administratia blocului, stiu toti vecinii de pe scara, a fost si politia !
Degeaba : raspunsul vecinului PURICE din strada Strapungere Silvestru Nr 12, Bloc CL 18, et III, apartament 9 a fost ca asa e la bloc, se aude muzica de la vecini si a promis ca la el se va asculta muzica mereu pina la 12 noaptea !
In ultimul timp face tot felul de zgomote intentionat : zgirie caloriferul, bate din picioare, bate mingea de podele, trinteste lucrurile in casa etc.
Dupa ultima chemare a politiei a inceput sa bata toba continuu !!
Nu mai stiu ce sa fac!
Am hotarit sa intreb pe toata lumea ce se poate face si sa trimit acest mesaj oricui imi poate da un sfat eficient.
Ce este de facut ?
Ce solutie imi puteti da?