luni, 7 ianuarie 2008

Prima impresie - traim in Romanica

Avem, iata, si o prima impresie globala a mediei locale, dupa ce am lansat tema incompatibilitatii absolute a distinsului primar de Iasi.

L-as cita pe Mircea Badea, care ar spune "Traim in Romanica si merge si-asa".

Aproape toate materialele de presa pe care le-am vazut in dimineata asta privesc tema ca pe o noua mica ciudatenie scoasa de Carlan.
In loc de o analiza cat de cat a fondului problemei (este, nu este, ce spune legea, ce vedem la Nichita, ce vedem la Flaiser, concluzia noastra, etc) relatarile se rezuma la clasicul "Carlan spune/Nichita spune/noapte buna".
Nu-i o surpriza mare, rezulta si din finalul pamfletului meu, dar parca tineam mai mult la o abordare profi decat la simpla crestere a traficului pe blogul meu.

Acum, sa speram ca abia astazi, in prima zi de lucru serios a presei, se vor face si analizele de fond, pornind nu de la ce zice Carlan ci, pur si simplu, de la ceea ce vede orice cetatean: o lege si o declaratie de avere a unui primar, aflate in contradictie flagranta.

Ce as face eu, ca ziarist de investigatie serios?
- As verifica la Centrul Regional Iasi cum sta situatia cu indemnizatiile ridicate de membrii Consiliului.
- As tine cont ca art. 26 din Lege (pe care am atasat-o pamfletului) nu permite acordarea indemnizatiei catre alesii locali (cu trimitere directa la Legea 161/2003 ca incompatibilitate) ci doar celorlalti membri ai Consiliului de Coordonare
- As verifica declaratiile de avere ale alesilor locali care figureaza de drept in Consiliul de Conducere al Centrului (primarul si presedintii CJ arondati regional) cu trei ipoteze de lucru:
  • cine nu a primit banii il lasa in ofsaid total pe Nichita,
  • cine a primit banii si i-a declarat este dovedit incompatibil iar
  • cine a primit bani dar nu i-a trecut la venituri in declaratia de avere este supus de drept declansarii din oficiu a investigatiei Agentiei Nationale de Integritate, pentru verificarea incompatibilitatii.

- As lamuri-o beton cu domnul Flaiser

- As verifica si declaratiile de avere ale primarilor din centrele regionale din tara, spre comparatie cu Nichita.

- As lua opinia unor specialisti in drept administrativ, preferabil nu din Iasi, dar cu greutate profesionala, cu chestiunea simpla: Legea 161/2003 privind incompatibilitatea, Ordonanta 81/2001 privind functionarea INA si a Centrelor Regionale (chestia din finalul art 26, cu trimitere explicita la incompatibilitate) si declaratia semnata de Nichita, luata de pe site. Se merge apoi la Legea ANI si-i punem verdictul: incetarea mandatului.

- As pune propriile concluzii, pe un material in care nici nu am nevoie sa amintesc macar de declaratiile rautacioase ale senatorului Carlan, declaratii pline (nu-i asa) de subiectivism politic.

Ei, ce ziceti, se simte cineva provocat?!

Un comentariu:

aurel spunea...

la ce v-ati asteptat?
Asta e presa in care traiti de atita ani. Asta sunt si analistii cu care va mai distrati dvs pe bloguri. A publicat macar newsiasi o ancheta in genul celei pe care ati solicitat-o? A luat Oprea vreo pozitie fata de acest subiect?

Eu, Aurel Dobasu, imi recunosc vina de a nu fi insistat pe acest subiect. Dar am facut-o tocmai pentru ca eu am avut citeva pozitionari fata de dvs, pozitionari care mi-au adus etichete de genul "omul lui Fenechiu" sau "omul lui Nichita" ori alte asemenea bazaconii.