vineri, 18 ianuarie 2008

O mica analiza ADN - de la ce partide vin voturile in turul doi

Florin Ghetau are o intrebare pe blogul sau, legata de felul in care migreaza voturile din primul tur spre turul doi.

Pe moment am la indemana o analiza intermediara, pe primele 502 chestionare, in care se poate vedea cum au votat pe partide cei care au optiuni ferme in turul doi Nichita - Oprea.

Altfel spus, de la simpatizantii caror partide vin voturile in turul doi.

Nu uitati ca, in sondaj, se vine de la un tur unu cu PD si PLD separate, cu candidati separati.

Abia apoi s-a introdus in discutie tema fuziunii si a unui singur candidat PD-L.

Oricum, ceea ce vorbeam cu Florin si la telefon - intr-un sondaj alegatorul trece intr-un sfert de ora (cat dureaza chestionarul) prin cele mai diverse situatii: partide separate, partide fuzionate, candidat unic, candidat trecut la alt partid, tur doi de un fel, tur doi de altfel, etc.

De aceea apar atat de multe non-raspunsuri la turul doi, de regula.

In viata reala, ai o campanie de o luna, in care Carlan iese cu Oprea de mana si toata lumea stie clar cine cu cine joaca.

Urmeaza doua saptamani de tur doi, in care se reaseaza din nou optiunile, pe abundenta de informatii.

Iata, asadar, mai jos ce partide furnizeaza, in sondaj, voturile de tur doi.

Este doar un exemplu instructiv, pe o analiza la jumatate de esantion, pe care am primit-o in seara de Revelion. Printre altele, de aceea am fost pregatit pe 3 ianuarie sa anunt ce voi face in legatura cu Primaria - incepusem sa vad cum stau lucrurile!2 comentarii:

florin ghetau spunea...

Astept si sondajele celorlalte partide, pentru ca stiu ca si PSD lucreaza cu cifrele pe masa.

Insa putem lua in seama si comenta doar sondajele facute de institute recunoscute, nu SRL-uri tocmite aiurea.

De aceea, mi-am si permis sa-mi dau cu parerea despre sondajele CSOP si o voi face la fel cu orice sondaj asumat de partide, dar repet realizat de institute serioase!

Faptul ca sondajul PD-L a fost facut inainte de stabilirea candidatului nu ne ofera totusi o proiectie cat de cat clara privind batalia pt primarie.

Andrei Sava spunea...

Un concurs pentru bloggeri ieseni organizat de Iasi Nights.ro.

Esti blogger? Esti din Iasi? Te intereseaza soarta orasului tau. Scrie un articol pe tema "Orasul Iasi. Ce as schimba in 2008" si noi il publicam pe http://iasi.nights.ro. Articolul poate consta si in fotografii reprezentative despre orasul Iasi in 2008 sau chiar un videoclip. De asemenea prin intermediul retelei sociale http://iasinights.ning.com iti promovam timp de o luna ultimele 5 post-uri de pe blog-ul tau.

Asteptam articolele pana la sfarsitul lunii februarie pe andreisava@yahoo.com. Cel mai bun sau o selectie din cele mai bune vor fi publicate pe http://iasi.nights.ro.