sâmbătă, 5 ianuarie 2008

Fasolea - o actiune populista sau populara?

Am vazut pe forumuri, sau chiar in declaratiile dinspre PSD, ideea ca "Fasolea cu ... Carlan" ar fi o chestie populista, care chiar jigneste Sarbatoarea Unirii.

Nimic mai fals.
Asadar:

Populism - atitudine indreptata spre satisfacerea dorintelor poporului, chiar indreptate impotriva intereselor reale ale acestuia.

Exemple de masuri populiste:
a livra servicii publice sub preturile de cost reale,
a da gratuitati in contul guvernarilor viitoare,
a aloca bugetul pentru ajutoare sociale in detrimentul investitiilor pentru dezvoltare, sau
a aloca de la fiecare regie locala falimentara cate 100 milioane pentru pachete cadou de Craciun, distribuite de Primarie pe liste facute de PSD.

Popular:

1. Care aparţine poporului, privitor la popor, care provine din popor.
2. Creat de popor; specific unui popor, caracteristic culturii lui.
3. Care este făcut pentru popor, creat pentru necesităţile poporului; accesibil tuturor.
4. Care este iubit de popor, care se bucură de simpatia, de consideraţia opiniei publice 5. Care are o comportare prietenoasă, cordială, atentă faţă de toată lumea.

O sarbatoare populara, in care servim publicul cu o mancare traditionala ostaseasca, fara a implica efecte contrarii aparentelor si intereselor de fond ale beneficiarilor - iata un bun exemplu de actiune populara, mai curand decat o aparent banala felicitare tiparita din banii publici si strecurata in cutiile postale.

Am facut, mai jos, o scurta colectie de exemple din alte orase, ba chiar veti gasi si ultima fasole de Iasi, organizata in 2002 de ... Generalul Constantin Barhala!!


Niciun comentariu: