marți, 8 ianuarie 2008

Coada care da din caine...

Am in laptop copia unui proiect incredibil de Ordonanta a Guvernului.
Daca aceasta OG va fi adoptata in zilele imediat urmatoare (asa cum se zvoneste), de la 1 februarie toti directorii si directorii adjuncti ai deconcentratelor din judete vor fi demisi in bloc.
In locul lor, vor fi numite, fara concurs, de catre ministrii carora li se subordoneaza directiile respective, persoane cu contract pe durata determinata.
Incredibil!
In locul unor functionari publici, trecuti prin concursuri si tot felul de evaluari periodice, vor veni directori numiti pur si simplu cu pixul, pe durata mandatului ministrilor de deasupra lor.
Mi-aduc aminte de anul 2006, cand am primit la Senat (ca presedinte al Comisiei pentru Administratie Publica) cateva delegatii de top ale Comisiei Europene, pentru evaluarea reformei in administratie.
Una din cerintele absolute a fost aceea de a se asigura depolitizarea administratiei, cu asigurarea stabilitatii functionarilor publici.
Inteleg bine ce se doreste cu acesti pasi uriasi inapoi: se rad toti directorii care nu sunt din PNL-PSD, pentru a se plati catre PSD pretul sustinerii guvernului Tariceanu.
Neputand intra pe fata la guvernare, PSD va primi directorate in administratia deconcentrata a judetelor.
Judecand meschin politic, putem spune ca ne va fi usor in primele saptamani de la preluarea guvernarii dupa alegeri, cu o astfel de lege.
Judecand cu responsabilitate politica, cred ca vor trece inca vreo 20 de ani pana cand se va mai putea intampla o asemenea aberatie cum este aceea a actualului guvern de 20%, captiv pina la perversiune asa-zisei sale opozitii.
Cum ne spunea asta vara, la Berlin, un lider al CDU: de regula, cainele da din coada.
In Romania, coada (adica opozitia) da din caine...

4 comentarii:

Paul spunea...

Domnule senator,sa incep cu ce vroiam sa scriu la urma.In Germania este la guvernare acea mare coalitie dintre social-democrati si crestin-democrati.Credeti ca modelul german se poate aplica si in Romania cu un PSD(pe post de SDU) eliberat de aripa Iliescu si curatat de sforari gen Hrebenciuc si un PDL pe post de CDU?Ca de PNL sa nu mai vorbim,un fel de ecologisti de 5%?
Si acum la subiect:numirea functionarilor pe criterii politice nu e productiva.Vi se pare normal ca partidul care vine la guvernare sa-si puna oamenii in toate pozitiile ocupate inainte de afiliatii adversarilor politici?Unde mai este continuitatea?Poate ca unii directori de institutii sunt profesionisti.Din curiozitate va pun urmatoarea intrebare:in ce tara UE(sau in cate tari UE),partidul aflat la guvernare are dreptul de a-si impune oamenii in pozitiile-cheie din administratia locala si centrala?
Sa ne gandim ca poate UE ne-a vrut binele cand a cerut depolitizarea administratiei.
Mult succes.La cat mai multe vizualizari!

Dan Carlan spunea...

Aveti perfecta dreptate!
UE ne-a cerut ferm sa nu mai practicam acest sport, al schimbarilor politice fara discernamant.
Aveam in 2005 o multime de stegulete galbene si rosii pe JAI (justitie, administratie si interne) iar intr-un an si jumatate s-au facut schimbari radicale.
Pachetul de 5 legi pentru reforma administratiei, promovat de ministrul Vasile Blaga, a fost negociat un an cu societatea civila, cu sindicatele, cu partidele si cu Comisia Europeana.
A fost un suuces major.
Prefectii au fost scosi din politica si consolidati pe functii, ca sa nu mai fie instrumentele de control politic al directorilor. Acum se da totul inapoi.
Bugetele locale s-au alimentat prin alocatii pe algoritm aritmetic, in functie de populatie, suprafata, lungime drumuri, etc. Acum, PSD a cerut si primit 800 milioane de euro pentru primarii sai (buna parte cu plata inainte, ca la c..., prin HG din decembrie)ca pret al adoptarii bugetului pe 2008.
Exemple de acest fel am multe.
Concluzia ramane aceeasi: se fac pasi incredibili inapoi.
Intr-adevar, in UE se practica sportul depolitizarii administratiei.
In schimb, apropos de Obama, in visul american noul Presedinte vine cu cateva mii de coechipieri care ocupa din prima toata administratia dupa noile alegeri. Vin odata, pleaca odata.
Filozofii diferite, numai ca Romania are abia 18 ani de testare a democratiei, in timp ce la americani demisionezi numai daca ai zambit cu 3 milimetri prea larg la o subordonata...

Paul spunea...

Stiam de practica politico-administrativa de la americani dar esaloanele 3 si 4 din administratii niciodata nu sunt atinse de schimbarile pe care le amintiti.E adevarat ca esalonul 1 se rade intotdeauna cand se castiga alegerile.Esalonul 2 mai are sanse in masura in care implementeaza noile politici.

Daniel Matasaru spunea...

Banuiesc ca e o contramasura pentru miile de pozitii de director inca ocupate de reprezentanti ai Partidului Democrat. Ocupate, desigur, prin concurs cu un singur candidat, dupa instalarea guvernului Aliantei DA [recunosc, a avut si PC partea lui de vina, pentru care a platit cu varf si indesat dpdv politic].

Acuma insa, la ce Constitutie avem, asa cum sunt si rapoartele de forta neclare intre presedinte si guvern, tot asa este si oscilatia noastra intre modelul UE si modelul american. Desigur, pe axa Bucuresti, Londra, Washington, cu viteza uniform accelerata imprimata de ploaia in rafale. Cum era piesa aia cu ploaia cantata de ginerele presedintelui?