Stimate domnule deputat,
vă scriu această scrisoare deschisă din calitatea mea de simplu membru al organizaţiei PDL Iaşi, pe care dumneavoastră o conduceţi.
În anul 2006, pe atunci fiind senator şi preşedinte al aceleiaşi organizaţii judeţene a PDL Iaşi, am iniţiat propunerea legislativă privind înfiinţarea Institutului Regional de Oncologie Iaşi.
Ca un bun coleg de echipă, v-am invitat atunci să semnaţi alături de mine ceea ce a devenit apoi lege – înfiinţarea unui spital de excepţie pentru tratamentul cancerului, la Iaşi, în Moldova, prin preluarea scheletului clădirii părăsite din Copou.
A fost un proiect generat integral de corpul medical din Iaşi, profesori deosebiţi, slujitori dedicaţi ai acestei lupte continue împotriva cancerului.
Am înţeles atunci drama celor cinci milioane şi jumătate de moldoveni care nu au acces decent la asistenţă medicală împotriva cancerului aici, în Moldova, trebuind să plece în pribegie, fie la Cluj, fie la Bucureşti.
Am înţeles apoi, pe deplin, cu propriul meu suflet, ce înseamnă această dramă teribilă a unei familii de moldoveni în care apare un caz de cancer.
Tatăl meu a murit de cancer acum doi ani. A ales să moară acasă, spunându-mi simplu şi nenegociabil că nu acceptă să ne pună pe drumuri tocmai la capătul ţării. Dacă era la Iaşi, poate mai aveam o şansă…
În acest an, mi-am însoţit cel mai apropiat partener de viaţă, timp de patru luni, în această bejenie îngrozitoare la Fundeni, pentru operaţie, iradiere, tratament şi speranţă. Au fost oameni extraordinari acolo, care ne-au ajutat, dar trauma luptei pentru viaţă, la aşa o distanţă de casă, nu poate fi uşor uitată.
Proiectul pe care l-am iniţiat în 2006 a pornit din ce în ce mai energic la drum, ajungând în aceste zile aproape de final.
Este o bijuterie aşteptată de 20 de ani.
Va fi cel mai modern spital de tratament al cancerului din România.
Sau nu va fi deloc.
Pentru că un om, care pune propria vanitate înainte de toate, doreşte să-l distrugă, şantajând Moldova prin ceea ce nu are nici o legătură cu Jurământul lui Hipocrate – iluzoriul său capital politic.
Acelaşi om care a fost cât pe ce să demoleze celălalt mare proiect pe care l-am pornit în 2005 (SMURDUL regional de la Iaşi) şi care om defilează acum cu steagul “nevoii de servicii medicale de urgenţă pentru Iaşi”, nevoie pe care a terfelit-o atunci doar din vanitatea luptei sale personale de orgolii cu o altă echipă medicală din urgenţe.
Iaşul are acum un spital de urgenţe performant, ce a ajuns în ultimele luni la o organizare foarte apropiată de dezideratele tuturor. Prin contopirea fostului Spital de Urgenţe cu spitalul Sf. Spiridon, s-a ajuns la oferirea centralizată a tuturor serviciilor medicale, oricărui caz de urgenţe, fără plimbarea pacientului între spitale.
Este adevărat, acesta nu străluceşte aşa de frumos precum clădirea nouă din Copou şi nici nu este condus de domnul doctor Vanitate.
Dar există şi rezolvă la un nivel avansat cazurile de urgenţe, în timp ce tratamentul cancerului în Moldova este, în acest moment, în mare suferinţă din punct de vedere al dotării materiale.
Domnule deputat,
acum, eu sunt un simplu membru al PDL, fără nici o alta putere decât glasul.
Dumneavoastră sunteţi preşedintele, întreaga putere politică de a face (sau nu) stă în mâinile dumneavoastră.
V-am pus la dispoziţie duminica trecută semnăturile celorlalţi cinci parlamentari din organizaţia noastră, care susţin până la capăt Institutul de Oncologie. Pe acest subiect acestia sunt alaturi de dumnevoastra, doar sa vreti.
Vă cer public să nu faceţi nici un compromis cu acest subiect, oricâtă nevoie aţi avea, personal, de sprijinul politic al echipei partenere la guvernare, pentru a vă păstra şi consolida poziţia proaspăt câştigată.
Viaţa bolnavilor de cancer, trauma psihică a familiilor acestora şi zecile de milioane de euro investite în spitalul din Copou, pentru tratamentul cancerului, nu pot face obiectul tranzacţiilor politice indiferent de miza acestora.
Voi fi cu ochii pe acest subiect şi pe fiecare pas (vizibil sau nu) pe care îl veţi face.
Să aveţi înţelepciunea de a vă opri la timp din tentaţia compromisului, pentru că sunt greşeli în viaţă care nu pot fi făcute decât o singură dată.
Vă doresc sincer o nuntă frumoasă, casă de piatră şi să nu aflaţi vreodată în familia dv. ce înseamnă suferinţa.
Cu respect,
Dan Cârlan
Membru PDL Iaşi.
2 comentarii:
Foarte corecta pozitia dvs. Sa nu ne lasam dusi de ispite! Sunt cele mai periculoase pentru pacea sociala a comunitatii.
Chiar saptamana trecuta un apropiat a fost plimbat intre spitale, pardon sectiile din oras ale spitalului Spiridon. Omul cu membrul sectionat, in loc sa fie trimis direct din UPU catre sectia de chirurgie plastica a fostului spital "Sf Ioan" a fost blocat in Spiridon pentru a interveni asupra unei artere, ramanand ca nervul si tendonul sa fie rezolvate in Copou. Dupa ce interventia a fost finalizata omul a trebuit sa astepte doua ore pana a sosit urmatoarea ambulanta sa il transporte in Copou, un caz in care fiecare minut conta.
Si cazuri mai sunt, acesta este rezultatul unificarii, aceasi Marie cu alta palarie. Cum puteti vb de eficienta in aceste conditii?
Marea comasare nu a rezolvat nimic in intereseul pacientului, din contra a agavat lucrurile. Vorbesc ca om simplu din strada.
Totul sacrificat pe altarul unor interese economico-financiare de care nu sunteti strain, pentru vanitatea unor chirurgi din vechiul Spiridon, pentru care o cladire noua si stralucitoare parea interesanta pentru o viitoare combinatie public privat.
Ati tolerat in continuare un "manager" numit Barliba, care e campion in incompetenta. In spitalul administrat de el, electrozii de unica folosinta se reutilizeaza de la pacient la pacient, manusi de unica folosinta nu sunt, elemente de baza, nemaivorbind de alte lucruri.
Trimiteți un comentariu