marți, 9 aprilie 2013

Bahlui – finalul mandatului meu de patru ani

S-au împlinit, pe 10 martie, patru ani de când am lansat iniţiativa Parteneriatului pentru Bahlui, cu scopul declarat de a genera proiectele de amenajare a râului în municipiul Iaşi.
Îmi face mare plăcere să văd şi să afirm că ceea ce am propus în acel document – invitaţie la parteneriat am si concretizat în realitate, exact în liniile directoare pe care le indicam atunci drept posibile şi necesare.
Printr-o simbolică coincidenţă, la împlinirea celor patru ani, care seamănă cu un fel de mandat de responsabilitate publică, liber asumat şi nu încredinţat de cineva, mi-am încheiat activitatea din fruntea Autorităţii pentru Inundaţii şi Managementul Apelor şi, implicit, calitatea de coordonator al Parteneriatului pentru Bahlui.
Am ales, de curând, să urmez un nou drum în administraţia centrală, ca director de cabinet al secretarului de stat Maricel Popa, în nou înfiinţatul Departament (minister) al Energiei.
Este o provocare extrem de interesantă, prin care voi pune în sprijinul demnitarului, alături de experienţa sa managerială, toată experienţa politică acumulată de mine în cei opt ani cât am fost senator, secretar de stat sau director general în administraţia centrală. Cred că vom putea fi o echipă redutabilă de ieşeni, la rândul nostru în sprijinul unui ministru – delegat pentru Energie născut în judeţul Iaşi.
Revenind la Parteneriatul pentru Bahlui, vreau să punctez, ca să rămână scris, stadiul în care las acest proiect complex.
Aşadar, în martie 2009 am lansat iniţiativa constituirii unui Parteneriat pentru Bahlui.
După un an, în martie 2010, cu ocazia şedinţei de guvern de la Iaşi, s-a semnat documentul de angajament oficial pentru înfiinţarea Parteneriatului, între două ministere (Mediu, respectiv Dezvoltare Regională şi Turism) şi Consiliul Judeţean.
Din păcate, din considerente pur politice, la acea vreme s-a exclus Primăria municipiului Iaşi din calitatea de partener local, aceasta fiind înlocuită cu Consiliul Judeţean, deşi este vorba despre un proiect realizat în inima municipiului, în mijlocul unui pachet de alte investiţii de infrastructură urbană dezvoltate de Primărie în zonă. O eroare care va fi, cu siguranţă, corectată în perioada imediat următoare.
În cadrul Parteneriatului, avem în principal două mari proiecte de investiţii, unul pentru reamenajarea propriu-zisă a albiei râului Bahlui, pe cei 11 km în care tranzitează municipiul Iaşi, şi un altul pentru amenajarea zonei de agrement pe porţiunea de 2,5 km dintre Podul de Piatră şi Podul Tudor Vladimirescu.
Ministerul Mediului s-a angajat să realizeze, prin Apele Române, cu fonduri europene din POS Mediu, primul proiect – amenajarea albiei, lucrarea care se află acum în plină execuţie pe teren.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului s-a angajat să finanţeze Consiliul Judeţean Iaşi, pentru a realiza ulterior, pe acelaşi amplasament, cel de-al doilea proiect – zona de agrement din centrul municipiului, adiacentă Bahluiului.
Proiectul de mediu are asigurată în prezent integral atât finanţarea cât şi toate condiţiile tehnico – juridice pentru finalizarea cu succes, termenul fiind la mijlocul acestui an.
După recepţia finală a acestui proiect, amplasamentul se va putea preda spre execuţia celui de-al doilea proiect, amenajarea zonei de agrement.
Pentru acesta, Consiliul Judeţean are deja rezolvate:
-   Hotărârea de guvern care aprobă finanţarea din bugetul de stat, prin autoritatea de turism, în cadrul programului de dezvoltare a infrastructurii turistice adresat comunităţilor locale;
-    Studiul de Fezabilitate, aprobat de plenul CJ încă din 2011;
-  Avizul favorabil al Studiului de Fezabilitate, dat de Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Turism, din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, condiţia prealabilă pentru introducerea proiectului în lista de finanţare
Mai este nevoie de promovat un singur act normativ, o hotărâre de guvern prin care parteneriatul local să se extindă în ceea ce priveşte beneficiarii investiţiei de agrement, prin cooptarea Administraţiei Bazinale de Ape Prut – Bârlad (proprietara terenului de sub investiţie) şi a Municipiului Iaşi (proprietar al întregii infrastructuri din exteriorul parapeţilor albiei Bahluiului, zona de agrement neputând fi limitată doar în albia râului, fără acces la spaţiile exterioare amenajate complementar de Primărie).
Nu am nici o îndoială că acest act normativ va fi foarte repede iniţiat şi promovat, întrucât instituţiile implicate, începând cu Primăria Municipiului Iaşi, şi-au exprimat acordul de interes în acest sens iar toate autorităţile decidente sunt din linia politică liberală (Consiliul Judeţean, Administraţia Bazinală de Ape Prut, ministrul delegat pentru ape, ministrul economiei şi ministrul delegat pentru IMM şi turism, etc).
În condiţii normale, în maxim două luni ar trebui ca hotârârea de guvern să fie adoptată, proiectul zonei de agrement introdus la finanţare în lista de investiţii a Autorităţii Naţionale pentru Turism, prin bugetul Departamentului pentru IMM şi Turism din ministerul Economiei iar licitaţia pentru desemnarea constructorului lansată în procedură.
Asta în ideea că, imediat ce investiţia de mediu va fi finalizată (betonarea şi amenajarea albiei pe întreg tronsonul Podu de Piatră – Tudor Vladimirescu) să poată începe lucrările de amenajare a zonei de agrement.
În ceea ce mă priveşte, plec din acest proiect numai din punct de vedere juridic – nu mai am rolul oficial de coordonator al Parteneriatului pentru Bahlui, din partea Ministerului Mediului.
Voi rămâne în schimb cu sufletul în proiect şi cu ochii în patru la tot ceea ce se va întâmpla acolo în continuare, proiectul Bahlui fiind copilul meu de suflet, ajuns la majorat şi predat în deplină stare de sănătate celor care trebuie de acum înainte doar să-l finalizeze.
Mult succes pe mai departe, mandatul meu de patru ani s-a încheiat!

Un comentariu:

Dumitru Botezatu spunea...

Asa te vreau.
Super.
Trebuie sa stie lumea cine a pornit acest proiect.

Succes maxim!!!!