joi, 31 decembrie 2009

Tort cu biscuiti

Deserturile copilariei noastre de la Tarcau au avut cateva vedete incontestabile.
Alaturi de fragii cu smantana, clatitele cu branza, papanasii fierti cu crema de smanatana si scortisoara, la loc de cinste a ramas tortul de biscuiti.
De regula, mama il facea de doua ori pe an: o data la sarbatorile de iarna si o data pentru 22 august, de ziua mea.
Imi aduc aminte tortul de cand am implinit 7 ani, a fost unul special.
Era in 21 august 1968.
Stateam motanel langa mama, in timp ce freca untul pentru crema.
A doua zi aveam cativa prichindei invitati la bairam si eram nerabdator.
La radio, Ceausescu era la apogeul sau politic, cuvantand la marea adunare populara din Bucuresti, in care protesta impotriva interventiei rusilor din Cehoslovacia.
Sa nu credeti ca intelegeam ceva.
Pur si simplu ma incarcam din ingrijorarea febrila a mamei, concentrata in cateva cuvinte tematoare - "doamne, daca vin rusii?!?".
Cata incarcatura trebuie sa fi avut aceasta ingrijorare, in sufletul unei femei care avea in spate memoria celor 5 ani de lagar petrecuti la rusi, din '44 pana in '49...
Nu intelegeam nimic din politica internationala, dar eram sigur de un lucru - ar putea sa vina rusii (ce-or fi astia?) si parea sa nu fie tocmai de bine.
Usor de inteles ca intrebarea ce mi-a iesit din gura combina toate interesele zilei - "mamica, dar daca vin rusii, or sa ne manance tortul?!?"
Au trecut anii.
De cate ori am timp, de sarbatori imi ofer placerea de a face un tort de biscuiti.
Am reusit si in seara asta si sunt foarte fudul.
Daca sunteti curiosi, va ofer mai jos reteta.
Este foarte usor, dar am o conditie drastica - respectati totul intocmai!
Asadar:
- doua pachete de biscuiti dreptunghiulari "Petit Beurre" a cate 800 g bucata. Evident ca pe vremea mamii erau biscuitii vrac, de 9 lei/kg, dar acum astia-s cei mai potriviti.
- 1,5 litri lapte
- 150 g cacao "Van Houten" sau similara, cat mai neagra
- 3 pachete de unt. Obligatoriu "Unt de masa" romanesc. Orice alta marca este gresit!
- 600 g zahar, preferabil pudra.
- 300 g nuca macinata
- esenta de vanilie si de rom
Intr-un lighean de plastic incapator se rup biscuitii.
Daca e marca recomandata, se sfarma singuri numai cat i-ai strans in mana.
Nu trebuie nici pisati, nici intregi.
Adica e bine sa avem si sfaramatura, dar si bucati.
Pudra de cacao se dizolva in lapte (defapt turnam lapte cald, cate putin, peste cacao si amestecam sa nu se faca cocoloase, pana facem o crema pe care o dizolvam cu tot laptele) si se adauga zaharul pudra.
Se dizolva totul la cald.
Adaugam esenta de vanilie si de rom, in lapte, fara a exagera.
Nuca macinata se amesteca cu biscuitii sfaramati si apoi desertam laptele cu cacao deasupra.
Amestecam totul sa se omogenizeze.
Dam un sfert de ora la rece, sa se mai intareasca si apoi asezam totul pe farfuria de tort.
Separat, untul care a stat la cald este molcut.
Intr-un castron il amestecam cu zahar pudra si cacao dupa gust.
Cu cat mai multa cacao, cu atat e mai gustos.
Este crema cu care acoperim tortul.
O intindem cu cutitul si o netezim de jur imprejur.
Pentru ca nu suntem artisti, nu va iesi perfect nivelat la aspect.
De aceea, presaram putina nuca macinata pe deasupra si arata impecabil.
Dam la rece sa se intareasca toata afacerea.
Dureaza mai putin de facut decat a durat sa scriu.
Daca nu va place ... nu mai faceti a doua oara.
Dar nu cred!
Pofta buna si la multi ani!

6 comentarii:

Anonim spunea...

La multi ani 2010 !

D.T. spunea...

Mi-a lasat gura apa. :) Cunosc multe dintre specialitatile de care ai amintit. Cu toate astea nu pot sa nu remarc: "fragii" sunt plantele iar "fragile" fructele. Sper ca nu te-a deranjat remarca.
Oricum am aceeasi stima pentru omul politic Dan Carlan.
LA MULTI ANI IN 2010!

Dan Carlan spunea...

Nu ma deranjeaza, ba chiar ma ajuta sa ma dumiresc!
Toata copilaria mea, forma articulata la plural pe care am folosit-o a fost "fragile". Asa am invatat in sat la mine.
Intre timp, am auzit tot mai multi spunand "fragii".
In DEX e o controversa, mai bine zis sunt acceptate ambele forme.
Marturisesc sincer ca a fost "o decizie politica" aceea de a scrie fragii, gandindu-ma ca multe din expresiile copilariei noastre, acolo in sat, nu sant neaparat cele mai riguros corecte gramatical.
Cred ca am gresit.
Nu gramatical, ci "politic" - ar fi trebuit sa apar pana la capat aromele specifice copilariei, inclusiv cele de exprimare!
Asadar - sa nu uitam niciodata ca in prima saptamana din iunie se coc fragile!
Fragile cu smantana si cu (va rog sa ma iertati, dar pe cuvant de onoare ca asa este) mamaliga sunt o delicatesa de care Parisul habar n-are!

D.T. spunea...

Acelasi stil ludic "politic" si/sau uman. Daca e sa vorbim de forme articulate sau nu, acceptate sau nu, inseamna sa facem referire la gramatica Academiei sau de regulile "ajustate" mai tarziu la Bucuresti, apoi la Cluj, la Iasi, chiar. Eu am preferat gramatica traditionala. "Politic" vorbind :)
LA MULTI ANI INCA O DATA!

Constantin Rusu spunea...

Recunosc ca mi-a lasat gura apa si-mi vine sa te cert ca-n timpul adolescentei noastre nu mi-ai dat sa gust din bunatatile Tarcaului . ;-)
La multi ani si sa auzim de bine !

Isabela spunea...

O poza cu tortul de biscuti ar fi foat hotaratoare... Ati facut vreodata acest tort cu manuta dv.?