marți, 21 aprilie 2009

Scuze de Paste

Am fost in aceasta seara la o emisiune televizata.
Un sfert de ora am discutat numai despre controversa Carlan - Simirad, in legatura cu declaratiile mele de anul trecut, privind Securitatea.
In pauza emisiunii, am avut o revelatie si am luat, pe loc, o decizie radicala.
Mi-am cerut scuze domnului Simirad si familiei dumisale, pentru declaratiile facute acum un an.
Simt nevoia sa ma explic succint.
Exact in urma cu un an, cu 5 saptamani inaintea zilei votului de la locale, am cerut in scris CNSAS verificarea celor mai importanti 5 candidati din judetul Iasi, inclusiv subsemnatul.
Cerere simpla, curata, potrivit legii, fara nicio insinuare la adresa cuiva.
Obligatie simpla, curata, potrivit legii, ca CNSAS sa ofere publicului verdicte clare, inainte de ziua votului.
Tacere totala.
In penultima zi de campanie, am decis sa-mi asum disconfortul personal de a oferi eu insumi publicului larg anumite chestiuni, despre care am luat cunostinta treaba mea cum.
Disconfort, pentru ca a trebuit sa infrunt prezumtia banala de "balacareala de campanie", fiindu-mi interzis, potrivit legii sigurantei nationale, sa dezvalui tertilor orice document din categoria celor clasificate, daca l-as fi avut, indiferent cum as fi ajuns in posesia lui.
Am putut doar valorifica dreptul de a vorbi despre acele lucruri care, potrivit legii CNSAS, sunt esentialmente declasificate si la dispozitia publicului.
Am cerut institutiilor statului sa verifice si sa clarifice, in fata opiniei publice, cu probele de rigoare, situatiile despre care eu am vorbit.
Alb, sau negru.
Minciuna sau adevar.
A trecut, de atunci, fix un an.
Un an, in care asupra celor doi politicieni despre care am vorbit atunci a planat suspiciunea.
Suspiciune nevalidata si necontrazisa de institutiile competente.
In acelasi timp, un an in care asupra mea a planat suspiciunea.
Suspiciune nevalidata si necontrazisa de institutiile competente.
Am avut, asta seara, cel putin trei motive pentru care sa-mi cer scuze familiei domnului Simirad, pentru un gest politic pe care acum il consider eronat, nefolositor, in contradictie cu lumea in care traim.
Iata motivele mele:
1) Desi publicul larg a luat cunostinta de informatiile prezentate de mine acum un an, cei doi politicieni au fost alesi prin vot direct si uninominal. Inseamna ca, la 20 de ani dupa revolutie, aceste lucruri chiar nu mai conteaza pentru ieseni. Sau, in tot cazul, au fost iertate.
2) Desi institutiile statului au obligatii clare in acest sens, a trecut fix un an de tergiversari, timp in care, paradoxal, am fost cu totii lasati in starea de mijloc in care nimeni nu are dreptate si nimeni nu minte. Este deja mult prea tarziu, nici nu ne mai intereseaza, defapt, cine are dreptate si cine minte.
3) Suntem, inca, in zi de Paste si este mai mult decat suficient atat, ca sa inchidem un subiect care nu face nimanui placere.
Cer scuze asadar, domnului Simirad, familiei sale cat si publicului larg.
Fara a avea intentia ca aceste scuze sa produca vreun efect juridic pe undeva.
Pur si simplu pentru linistea noastra, a tuturor, intr-o lume pregatita sa ne primeasca asa cum suntem.
P.S. Ca si alta data, n-o sa fac presei nicio alta declaratie sau comentariu.
Emisiunea si postarea de fata sunt arhisuficiente, pe un subiect deja inchis public.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Felicitari, e un gest remarcabil in conditiile in care curajul nu e o calitate care sa prisoseasca politicienilor romani.

Sunt tare curios sa vad reactia "badiei"...

garzanti spunea...

E un razboi din care ati iesit invins, si acum incercati tot felul de tertipuri de a scapa de problema pe care singur v-ati creat-o.

In primul rand afirmati ca electoratul nu l-a sanctionat pe Simirad si ca practic l-a iertat, l-ar fi sanctionat daca veneati cu documente si proble concrete. De ex. profesorul Doru Tompea de la care ati si luat cartonul de licentiat a fost sanctionat de un electorat traditional de stanga. Mintea de pe urma a oamenilor simpli din Mircea-Alexandru-Dacia a judecat drept.

In al doilea rand asa cum a spus si Simirad lasati o umbra de indoiala cu acel document secret pe care nu il puteti arata pentru ca nu va lasa legea. Eu personal cred ca acel document nu exista si nu il aveti. Totusi daca acel document ar exista tot ar trebui sa dati explicatii cum ati intrat in posesia lui si sa fie pedepsite scurgerile de informatii.

In ultimul rand trebuie sa stiti ca niciodata nu va fi prea tarziu sa fie demascati fostii colaboratori unui sistem totalitar, nazistii si acum sunt cautati si judecati. Si cred ca oamenii simpli de bun-simt ii vor sanctiona pe aceia care au turnat la Secu.