luni, 30 martie 2009

O provocare pentru electorat

Ce ziceti de posibilitatea ca, in cazul unei liste de partid, electoratul sa fie cel care stabileste locul fiecarui candidat pe lista?
Intr-o anumita masura, o astfel de provocare este pe cale sa fie oferita de PDL, in cazul alegerilor europarlamentare.
Dupa doua ore de analiza si dezbatere asupra candidaturilor din partid, Comitetul Director National al PDL a stabilit urmatoarea formula de lucru:
- primele patru locuri pe lista PDL sunt alocate unor personalitati de anvergura nationala (Theodor Stolojan, Monica Macovei, Cristian Preda si Traian Ungureanu).
- urmatoarele 8 locuri (de la 5 la 12) sunt alocate (cate unul in fiecare caz) pentru cele 8 regiuni de dezvoltare, pentru a se asigura o reprezentare echilibrata si democratica la nivel regional. Pozitia pe lista a fost stabilita pe baza scorului mediu obtinut de fiecare regiune in alegerile locale si parlamentare, adica strict pe performanta electorala a regiunii. In regiunea Nord-Est, cea mai buna performanta electorala o are judetul Suceava, care a dat candidatul sau pe locul 8.
- de la locul 13 mai departe, se deschide competitia judetelor. Astfel, procedural s-a stabilit o lista ordonata a judetelor, de la pozitia 13 la 43, pe criteriul strict aritmetic al procentelor obtinute de PDL in alegerile locale si parlamentare din 2008. Acest clasament a fost impanat cu europarlamentari in functie si a rezultat lista care va fi depusa la biroul electoral.
Pe de alta parte, Biroul Permanent National va elabora o procedura simpla si pragmatica, prin care votul efectiv de pe 7 iunie sa determine si ordinea in care judetele vor primi locurile castigatoare de la pozitia 13 mai departe.
Altfel spus, lista actuala este fixa pana la locul 12 (asigurand o reprezentare optima pe palierul national si regional) si deschisa competitiei intre judete mai departe.
Daca Iasul (aflat acum, la pornire, pe locul 25) obtine cel mai bun rezultat dintre judetele de pe locurile 13-43, atunci candidatul iesean este primul validat pentru mandatul nr 13. Locul doi la vot este considerat ca si cum ar fi locul 14 pe lista, etc.
Se ajunge astfel la o motivare maxima a organizatiilor judetene, dar si a alegatorilor din fiecare judet.
Principiul este simplu: ieseni, vrem loc eligibil, adica un iesean in Parlamentul European? Foarte tare, poftim la vot, alege PDL si rezultatul obtinut de PDL in judetul Iasi determina castigarea mandatului.
Daca nu, nu te supara frate!

5 comentarii:

Sursele ... spunea...

de-a dreptul penibil modul in care incercati din nou sa va acoperiti rusinea, dle senator ...

Loredana Popovici - ANTON spunea...

Eu va doresc multa bafta , dar sa stiti ca nu ati reusit sa ma convingeti sa merg la vot. In primul rand exista posibilitatea destul de mare ca locul 13 sa nu fie eligibil si in al doilea rand putea si Iasul sa fie din start cu un candidat pe un loc eligibil. Eu inca nu pot sa imi explic cum cei de la Piatra au reusit cu Irina Schrotter iar iasul nu a reusit sa mearga cu un candidat care sa fie pe placul tuturor.... Oricum nu e corect sa se dea vina dupa 7 iunie pe electorat daca nu vom avea candidat ... Eu ca iesean da , vreau loc eligibil dar voiam acum si nu sa fiu conditionata sa merg la vot si sa pun stampila pe PDL. Sunt acolo personaje care nu pot sa le accept sa ma reprezinte in Europa.

Dan Carlan spunea...

Loredana, m-ai dat gata!
Sa recapitulam: tu, ca iesean, esti incredibil de interesata ca PDL (caci despre asta vorbim) sa promoveze un iesean pe loc eligibil.
Apoi, tot tu, esti incredibil de stresata ca ar trebui sa si votezi acea lista, pe care se afla candidatul oferit de PDL by request.
Ca in bancul cu iepurasul - "aveti covrigei mici, mici, mici?"
"Da, tocmai am adus la cererea dv!"
"Acu' sa va vad ce o sa faceti cu ei!"

Vlad Ţepeş spunea...

Acest targ intre PDL si ieseni mi se pare mai degraba un mijloc prin care se arunca in carca iesenilor vina si responsabilitatea de a NU avea un europarlamentar din Iasi si un mijloc prin care seful filialei PDL Iasi si reprezentantii acestui partid in Parlament FUG de aceasta responsabilitate pe care o aveau, aceea de a-si incorda muschii si a IMPUNE un europarlamentar din Iasi, mai ales in situatia in care PDL A AVUT doi europarlamentari. Unde au disparut? RESPONSABILITATEA DE A PROMOVA UN IESEAN IN PARLAMENTUL EUROPEAN VA REVENEA DUMNEAVOASTRA, DOMNULE CARLAN, NU IESENILOR!

apolitic spunea...

D-le Carlan,ce stiti despre mediu?Ce cautati acolo? Daca cei ca mine...ar merge la vot..sa fiti sigur:ATI DISPAREA DIN PEISAJ!!!