marți, 10 februarie 2009

Unde trebuie sa cautam banii pentru Aeroport?

Este firesca ingrijorarea celor care au cautat in proiectul Bugetului de Stat pe 2009 fondurile pentru Aeroportul Iasi, dar nu le-au gasit.
Firesca, dar nefondata.
In Bugetul de Stat sunt evidentiate explicit doar investitiile proprii ale statului, prin bugetul Ministerelor sau altor autoritati ale administratiei publice centrale.
Prin Planul de Amenajare a Teritoriului National (o lege) sunt stabilite acele obiecte de infrastructura (autostrazi, cai ferate, porturi, aeroporturi, etc) care sunt in proprietatea statului si in administrarea Ministerului Transporturilor.
Spre exemplu Aeroportul Otopeni sau Baneasa.
Pentru aceste obiective, investitiile ar apare explicit in bugetul Ministerului Transporturilor, ca parte a Bugetului de Stat.
Aeroportul Iasi nu este in proprietatea statului, ci in cea a Judetului Iasi, fiind in administrarea Consiliului Judetean, aparand ca obiectiv de investitii explicit in bugetul CJ Iasi, nu in Bugetul de Stat.
In schimb, in Programul de Guvernare actual, este mentionat explicit Aeroportul Iasi, ca fiind unul din obiectivele de infrastructura locala care va fi finantat din fonduri guvernamentale, datorita potentialului major de dezvoltare turistica a regiunii.
Finantarea se face, ca si in anii precedenti, nu explicit prin Bugetul de Stat, ci prin Hotarare de Guvern, fie din Fondul de Rezerva al Guvernului, fie din Fondul de Dezvoltare (sumele incasate din privatizari).
In concluzie, imediat ce regimul juridic al investitiei (chestiunea terenurilor) va fi rezolvat, aceasta va putea fi (si va fi) finantata prin HG, asa cum a fost si anul precedent.

11 comentarii:

garzanti spunea...

Parerea mea e ca atat timp cat acest aeroport ramane un proiect individual al Iasului sansele de a fi realizate sunt mai mici. El trebuie transformat intr-un proiect regional, in care sa fie cooptate si alte judete potential beneficiare al acestui aeroport, ma refer aici la Botosani si Vaslui in special dar si o parte a judetului Neamt.

Si din aceste judete pleaca si vin oameni in strainatate, si aceste judete fac importuri/exporturi, iar un cargo ar fi un factor benefic pentru economiile lor.

Parerea mea este ca noi iesenii gandim individualism si asta dauneaza. Daca ar fi un proiect comun, si ar contribui si aceste judete financiar, plus altfel ar fi vazut aeroportul de la Bucuresti daca ar fi un obiectiv comun al mai multor entitati.

GABRIELA spunea...

Botosaniul este coptat in proiectul de modernizare al aeroportului Suceava.Cred ca si Bucovina are ceva de spus in aceasta zona.Ati uitat domnule Garzanti ca si Suceava are un aeroport cu potential dar care arata deplorabil.De pista ce sa spunem...arata ca dupa bombardament.

garzanti spunea...

Pai daca cei Suceava au fost suficient de inteligenti sa coopteze Botosaniul brava lor!

Nu cred ca cei din Suceava gandesc la modul asta: "si Iasi-ul are un aeroport cu pista mica dar cu potential si hai sa le plangem de mila si sa ii sprijinim", ii intereseaza doar punctual interesul lor.

GABRIELA spunea...

Imi doresc din tot sufletul sa mearga treaba la Iasi!Sunt convinsa ca domnul ministru Dan Carlan ia in considerare opiniile constructive.Aveti dreptate,Consiliul Judeten Iasi poate colabora cu celelalte CJ si cu firme interesate in sprijinirea acestui proiect.Sa dea Domnul ca acest proiect-modernizarea aeroportului Iasi sa aiba finalitate!!!

GABRIELA spunea...

Nu-mi place chestia asta-"ii intereseaza doar punctual interesul lor".Daca nu colaboram,nu comunicam,din pacate nu realizam nimic....

Vlad Ţepeş spunea...

smechereasca postare, dar gresita. asa se gandeste pd-l, cu dumneavoastra in frunte, sa trateze administratia?

garzanti spunea...

Ce sa trateze administratia, ca sunt de vai de capul lor cei din Iasi, e un haos total. Lui nea' Dan Carlan ii tremura fundul pentru scaunul lui, dar sa se mai incordeze pe la Bucuresti pentru niste fonduri. Dupa ce electoratul i-a dat cu Fleet, a fost resapat de Blaga, iar unii membri PD-L Iasi stau sa il execute, fonduri pentru Iasi sunt ultima lui problema.

Sunt curios ce va face pentru Iasi din perspectiva ministerului pentru mediu, cam nimic, desi proiecte ar fi, albia Bahluiului si a Nicolinei, incineratorul, astea fiind proiecte vizibile.

Domnule ministru o asteptam pe gabriela sa puna un post despre virilitatea pilotilor si precizia chirurgilor. :)

P.S. Singurul lucru pentru care va apreciez sincer, este ca nu cenzurati mesajele, si desi scrieti rar pe blog, atunci cand scrieti, chiar scrieti dvs.

GABRIELA spunea...

"Domnule ministru o asteptam pe gabriela sa puna un post despre virilitatea pilotilor si precizia chirurgilor. :)"
In cele din urma mi-am dat seama cat te duce mintiuca domnule Garzanti.Cu asemenea bagatori de seama care in afara de a comenta nu se pot lauda cu lucruri facute pentru comunitate,cu varf si indesat va meritati soarta pe care o deplangeti-domnilor Garzanti si Je Suis.Halal....

GABRIELA spunea...

Ca sa nu percepeti din nou cu halouri,va explicitez inca odata domnule Garzanti.Bagatorii de seama erau Garzanti si Je Suis.
E usor de comentat si greu de facut asa-i domnule Garzanti?:)

garzanti spunea...

@gabriela

Asta e democratia fiecare dintre noi are dreptul la opinie.

GABRIELA spunea...

Asta e democratia fiecare dintre noi are dreptul la opinie.
Maxima zilei!:)))V-am mai spus,vorba lunga-i saracia omului-generic vorbind.....(a barbatului in special).
Spuneti-va parerile pentru ca asta-i cel mai simplu...