sâmbătă, 21 februarie 2009

Taxa Auto - o mica satisfactie personala

In aceasta saptamana, ministrul meu, domnul Nicolae Nemirschi, a fost plecat din tara, in misiune oficiala.
Asa se face ca am indeplinit, prin delegare, atributiunile functiei de ministru al mediului.
A fost o experienta interesanta, inclusiv prima sedinta de guvern la care am participat, cu drepturi depline de reprezentare a ministerului.
Si, fiindca viata este rotunda (un lung sir de intamplari deloc intamplatoare) a fost sedinta in care ni s-a adoptat ordonanta de reducere a taxei auto.
O mica satisfactie personala.



15 comentarii:

garzanti spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
garzanti spunea...

Ce masina personala conduceti?

Dan Carlan spunea...

De ieri am reinceput sa conduc, cand am nevoie, Peugeotul 407 care mi-a fost partener de accident in 5 octombrie 2008.
Masina este a firmei mele (mai bine zis in leasing inca neterminat) si a fost inmatriculata in 2006, inainte de a se infiinta taxa auto, daca acesta este sensul intrebarii.
Un motiv in plus sa fiu de acord cu principiul asumat de Ministerul Mediului pentru constructia viitoarei reglementari a taxei de poluare pentru autovehicule: o taxa mica, anuala, platita de toti cei care poluam circuland cu un autovehicul, nu numai de catre cei care cumpara o masina dupa 1 iulie 2008.

Bursa Zvonurilor Politice spunea...

Satisfactie va fi probabil cand o sa o scoateti de tot, parca asa suna mesajul din Campania Electorala!

garzanti spunea...

Era doar o curiozitate, nu va acuz de nimic, iar la taxa nu m-am gandit cand am adresat intrebarea. Si eu cred ca taxa ar trebui eliminata, si sa ramana ceva de genul poluatorul plateste in functie de rulajul fiecaruia.

cornel spunea...

Buna ziua,imi cer scuze ca va deranjez dar am o mare problema cu care sper ca ma puteti ajuta,avind in vedere ca este de competenta dumneavoastra.Ma numesc Mazilu Cornel,domiciliat in municipiul Roman,sint cetatean roman.Am lucrat in strainatate si anul trecut in luna noiembrie am revenit in tara cu familia si bunuri ce am avut,printre care si 2 masini.Autovehiculele sint inmatriculate in Spania pe numele meu,platesc impozit,asigurare.Revenind in tara in luna noiembrie am facut programarea la R.A.R.,pe data de 9 decembrie si locuri pentru omologare am gasit pe data de 5 februarie.Conform noii ordonante de urgenta aprobata si aparuta in Monitorul Oficial PE 19 FEBRUARIE beneficiez de plata taxei de poluare la nivelul taxei dinainte de 15 decembrie 2008.Acum problema mea si de aceea am apelat la dumneavoastra.La Administratia Financiara Roman mi sa cerut pentru a depune declaratia conform legii in termen de 20 de zile,mi sa cerut actul de radiere a autoturismului din Spania ca drept dovada ca a fost introdus autoturismul inainte de 15 decembrie 2008.In ordonanta de urgenta nu se specifica nimic de actul de radiere decit in cazul autoturismelor aduse pe platforma.In interviul dat de dumneavoastra se specifica ca detinatorul autoturismului daca dovedeste cu orice act oficial ca a introdus autoturismul inainte de 15 decembrie poate plati la nivelul taxei dinaintea datei de 15 decembrie.DEASEMENEA ordonanta de urgenta privind modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.50/2008 pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule,art.3 spune:prin autovehicule achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de data de 15 decembrie 2008 in sensul prevederilor art.2 aliniat 1 se intelege:a)autovehiculele pentru care a fost lansata comanda ferma anterior datei de 15 decembrie2008 si pentru care se face dovada platii integrale SAU a unui avans.In cazul meu o comanda ferma pentru inmatriculare a fost programarea la o institutie oficiala a statului Roman la care am atasata chitanta sau factura masinii.LA ADMINISTRATIA MUNICIPIULUI ROMAN mi s-a comunicat ca nu sint valabile fiindu-mi nacesara obligaoriu foaia de radiere.Cum pot sa radiez o masina daca eu momentan sint proprietar si circul cu ea.Va rog cu stima si respect sa ma ajutati in asa maniera incit sa nu expire termenul de depunere a declaratiei de 20 de zile si sa nu mai pot beneficia de ordonanta de urgenta.UN numar de legatura este 0723678460.Va multumesc anticipat Mazilu Cornel

Unknown spunea...

Stimate domn, cum anume sa ne asteptam sa platim o taxa anuala de poluare? Oare cei ce au achitat deja aceasta taxa vor pica de prosti? Pentru ca deja am achitat pentru o masina (culmea, noua) o suma bunisoara pentru toata perioada de viata a respectivei masini. Acum veniti sa ne "bucurati" cu o noua taxa? De aceea ar trebui sa fim fericiti?

In alta ordine de idei, mai bine v-ati concentra (dumneavoastra, filiala condusa de dumneavoastra) pe cele 2 mari probleme ale Iasilor, probleme cu care tot suntem dusi cu presul:
- realizarea soselei de centura (dupa cum vedeti, spagile au fost luate, acum lumea e nemultumita asa ca se va schimba traseul prin centrul orasului; alti bani, alte spagi, alta distractie; mi-a ajuns de gropi facute de traficul greu, de claxoane si de vibratii).
- modernizarea aeroportului Iasi, pentru ca deja mi-a ajuns sa fac 800 de km pentru a putea pleca in concediu cu avionul. In alte orase cum se poate, dar la noi nu? Nu sunt suficiente comisioanele?

Daca nu veti reusi sa rezolvati nici macar astea 2 probleme care treneaza de ani buni, va promit ca n-o sa va mai acord increderea asa cum am facut-o pana acum si voi face tot posibilul sa conving pe cat mai multi sa nu mai voteze nici PSD, nici PD-L. Pentru ca, daca nici cand aveti 70% din voturile din Parlament nu reusiti sa faceti ceva bun, e clar ca ori nu exista vointa, ori nu exista putirinta.

florin spunea...

Eu am platit taxa triplata in 10 decembrie 2008(dupa cum stiti s-a dat ordonanta 208/2008 care a fost valabila 2 zile dupa care s-a scos si pentru 3 zile oamenii au platit la valoarea veche si apoi pe 15 decembrie a intrat in vigoare taxa triplata.Desi suntem putini care au platit triplu in cele 2 zile(ex.2 persoane la circa financiara de care apartin-Campulung Moldovenesc)va rog sa nu uitati de noi cand elaborati normele metodologice pentru restituirea taxei.

alin spunea...

Va salut cu respect!
Domnule secretar, in data de 06.03.2009 ma-m prezentat la sediul administratiei financiare din municipiul Barlad pentru a plati taxa de inmatriculare. Dar surpriza:
- doamna care primeste dosarele, mi-a explicat amabil ca nu pot beneficia de taxa de dinainte de fatidica data de 15.12.2008 deoarece nu pot dovedi ca am introdus autoturismul in tara pana la data respectiva decat daca, prezint factura de achizitionare sau dovada de radiere.
Mentionez ca autoturismul in cauza, l-am achizitionat personal din Italia prin act de vanzare cumparare de la persoana fizica (prin urmare nu am factura), iar vanzatorul mi-a lasat numerele de inmatriculare ale masinii, urmand ca ulterior sa i le trimit inapoi impreuna cu certificatul de inmatriculare pt a putea sa o radieze. Asa am si procedat, fostul proprietar inapiondu-mi certificatul de inmatriculare cu stampila si semnatura de anulare, dar nefiind specificata data radierii. Drept urmare va intreb, d-le secretar:
- autorizatiile de circulatie provizorie impreuna cu chitantele de plata a numerelor rosii, obtinute inainte de data de 15.12.2008, plus programare RAR datata in Septembrie 2008, plus acest certificat de inmatriculare Italian anulat, nu fac o dovada destul de credibila in acest sens?
- daca nu, atunci cum pot dovedi, avand in vedere ca nu mai reusesc sa iau legatura cu cetateanul Italian de la care am cumparat autoturismul?
- oare aceasta ordonanta nu a fost emisa cam in graba?


P.S. 1:
- prin acest post scriptum, ma adresez celor care sunt in aceeasi situatie ca mine: contactati-ma la pavelinoalin@yahoo.com pt a discuta despre asta si eventual a gasi impreuna o solutie.

P.S. 2:
- d-le secretar numele meu este Pavel Costel Alin, e-mail pavelinoalin@yahoo.com, tel.0767708826 astept un raspuns de la dvs pt lamurirea mea si a celor care se afla in aceeasi situatie!

Cu stima,
al dvs Pavel Alin

florinel spunea...

STIMATE DOMN.
AM RUGAMINTEA SA MA AJUTATI CUMVA SA SCAP DE ACEST CALVAR CARE IL AM CU INMATRICULAREA MASINII CARE AM ACHIZITIONAT-O DE 6 LUNI.LA INCEPUTUL LUI OCTOMBRIE AM ACHIZITIONAT O MASINA S-H DE 1600 CM3 EURO 2 DIN 1998( TAXA 1100 EURO ) DIN TARGUL AUTO BACAU .DE AICI A INCEPUT CALVARUL: PROGRAMARE LA R.A.R. DIN 15 OCT M-A PROGRAMAT PE 15 DEC {2 LUNI) DATA CARE AVEA SA FIE PRIMA CU TAXA TRIPLA.NU AM PUTUT SA MAI FAC NIMIC, MI-A MAI RAMAS SA SPER.AM AVUT NR PROVIZORII PANA PE 10 IAN.DE ATUNCI STA PARCATA IN CURTE.
SI A VENIT SI SPERANTA IN FEBRUARIE.INTOCMAI CUM ERA REDACTAT IN OUG M-AM PREZENTAT PE 4 MAR LA FINANTE CU TOATE DOCUMENTELE DAR SURPRIZA EU NU MA MAI INCADREZ DEOARECE NU AM ADUS PERSONAL MASINA DIN GERMANIA.FAZA DUREROASA ESTE CA ,COLEGI DE-AI MEI CU ACEASI SITUATIE CA SI MINE AU INMATRICULAT MASINILE. CAND LE-AM SPUS D-LOR DE LA FINANTE SITUATIA COLEGILOR MI S-A SPUS SEC CA EI AU SCAPAT. EU NU INTELEG CUM POATE APAREA PESTE NOAPTE NOI REGLEMENTARI FARA CA OAMENII SA FIE ANUNTATI. DIN 41 MIL ACUMA MA INCADREZ LA 82 MIL TAXA CAT CASTIGA SOTIA INTR-UN AN. NU INTELEG DE CE DACA EU MI-AM ACHIZITIONAT MASINA PE BAZA UNEI LEGI ,PE BAZA CAREIA MI-AM FACUT CALCULELE , STATUL IN DOUA RANDURI IMI IA PUR SI SIMPLU ACEST DREPT PESTE NOAPTE.ORI EU SUNT CEL MAI GHINIONST OM ORI STATUL ARE CEVA PERSONAL CU MINE. SA-MI SCUZATI IRONIILE DAR EU PLATESC RATA 4 MIL PT UN LUCRU DE CARE NU MA POT FOLOSI DE CIRCA 2 LUNI SI NU L-AM CUMPARAT PT LUXUL PERSONAL CI PT CA EU SI NEVASTA SUNTEM NAVETISTI. CAND O VAD IN POARTA MA TREC TOATE STARILE . SI MENTIONEZ CA INTRE TIMP AM MAI DUS-O O DATA LA R.A.R. PE RAMPA PT CA A EXPIRAT IDENTIFICAREA SI R.A.R.-UL ESTE LA 60 KM, IAR 100 EURO.
CA ACTE DOVEDITOARE PT CA AM LUAT-O INAINTE DE 15 DEC AM :
-DOVADA DE CIRCULATIE PROV IN GERMANIA
-FACTURA DIN GER DINTRE GERMAN SI PERS CARE MI-A ADUS-O
-FACTURA DINTRE MINE SI PERS CARE A ADUS-O
-AUTORIZTII PROV DE CIRCULATIE IN ROMANIA PE NUMELE MEU
-RADIERE DIN GER
-DECLARATIE PE PROPRIA RASPUNDERE CA AM ACHIZITIONAT-O INAINTE DE 15 DEC
DUPA CUM ERA INITIAL SCRIS IN OUG ERAU DESTULE DOCUMENTE
DOSARUL L-AM INREGISTRAT SI ASTEPT CU NERABDARE UN RASPUNS POZITV LA O PROBLEMA FOARTE MARE PT FAMILA MEA.
VA ROG RESPECTUOS DACA PUTETI SA MA AJUTATI SA-MI DATI UN RASPUNS LA TEL. 0765267163 SAU E-MAIL FCIULEI@YAHOO.COM

cornel spunea...

Buna ziua,Domnule Dan Cirlan!Nu stiu daca va mai aduceti aminte de mine,sint Mazilu Cornel din Roman si aveam probleme cu taxa de poluare a masinii.Mi-ati dat telefon am discutat si a ramas sa imi rezolv in continuare actele pentru inmatricularea masinii.Saptamana trecuta am reusit sa termin cu toate actele.De CE v-am scris?Simplu.Sa va multumesc.Oameni ca dumneavoastra mai rar si sa stiti daca o sa aveti nevoie de un om de baza in Roman,sint aici si astept sa ma sunati.Nu ca vreau sa va laud ,dar in ziua de azi cind politicienii nostri sint ocupati cu alte probleme si nu au grija oamenilor de rind,dumneavoastra ati facut mai mult decit atit:MA-TI SUNAT SI ATI INCERCAT SA MA AJUTATI.,CEEA CE SPUNE MULT DESPRE CARACTERUL UNUI OM.Din nou va multumesc,v-am transmis si prin mesaj telefonic urari de sarbatorile Pascale,dar va mai spun:Hristos a Inviat si sa va ajute Dumnezeu pe dumneavoastra si familia dumneavoastra.O zi buna va ureaza Mazilu Cornel.

Unknown spunea...

Buna ziua,
cu intarziere indraznesc sa scriu la acest subiect.
Din amintiri retin ca in 2010 urma sa se modifice din nou taxa auto.
In cazul personal,detin un automobil din 1999, capacitate cilindrica 2700, Euro II, inmatriculat in Italia. Masina este cumparata pe munele meu in timpul sederii mele in Italia in decurs de 5 ani. In momentul de fata m-am repatriat in Romania, iar costul inmatricularii ei pe langa faptul ca este exorbitant( udneva la 7000 de euro) mi se pare nejustificat atata timp cat eu m-am repatriat, fiind un bun pe care mi l-am achizitionat in Italia si de care doresc sa ma folosesc si in Romania.
As dori sa stiu daca se va lua in calcul intr-un viitor proiect de lege acest aspect al repratrierii.

Anonim spunea...

Buna seara va rog sa ma AJUTATI CU URMATOAREA PROBLEMA!!!
Fiind plecat in Italia la data de 23 iulie 2007 miam cumparat o masina break , am vrrut sa o inmatriculez in august 2008, insa nu am reusit din cauza aglomeratiei RAR. In august 2009 am inscriso.
Traiesc cu impresia ca am fost inselat deoarece eu sunt propietarul masinii dinaintea datei de 15 decembrie 2008 si am platit taxa de prima inmatriculare majorata. Am inteles ca cei de la trezorerie trebuia sami dea un formular sal completez din care sa rezulte de cand sunt propietar / de cand masina a fost radiata din tara din Italia si sa platesc taxa de poluare 500 euro nu 1900 euro va rog sfatuitima si ajutatima ce sa fac sami recuperez diferenta. Va multumesc anticipat.

Dan Carlan spunea...

Pentru Ing3r@shu:
OUG 7/2009 prevede exact drepturile si procedura de urmat.
Termenele sunt stricte, daca nu v-ati inscris atunci, in februarie 2009, in procedura de taxa redusa, ati pierdut acest drept.
textul legii este urmatorul:
"ART. II
(1) Pentru autovehiculele achiziţionate în vederea înmatriculãrii în România înainte de data de 15 decembrie 2008 şi care nu au fost înmatriculate în România pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã se aplicã nivelul taxei pe poluare pentru autovehicule prevãzut în Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2008 , cu modificãrile ulterioare, în vigoare pânã la data publicãrii Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 208/2008 *) pentru stabilirea unor mãsuri privind taxa pe poluare pentru autovehicule.

(2) Pentru autovehiculele achiziţionate în vederea înmatriculãrii în România înainte de data de 15 decembrie 2008 şi care au fost înmatriculate în România ulterior acestei date, cu plata taxei pe poluare pentru autovehicule calculate potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 50/2008 , cu modificãrile ulterioare, diferenţa dintre taxa plãtitã şi taxa stabilitã potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 50/2008 , cu modificãrile ulterioare, în vigoare pânã la data publicãrii Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 208/2008 , se restituie, la cerere, în termen de 45 de zile de la data depunerii cererii de restituire însoţite de documentaţia necesarã.
ART. III
Prin autovehicule achiziţionate în vederea înmatriculãrii în România înainte de data de 15 decembrie 2008, în sensul prevederilor art. II alin. (1), se înţelege:
a) autovehiculele pentru care a fost lansatã comanda fermã anterior datei de 15 decembrie 2008 şi pentru care se face dovada plãţii integrale sau a unui avans;
b) autovehiculele ce au fost introduse în ţarã şi pentru care se face dovada cu carnet de TIR/CMR/CIM şi/sau dovada radierii din ţara de provenienţã, documente emise înainte de 15 decembrie 2008;
c) autovehiculele pentru care s-a eliberat dovada de înmatriculare provizorie de cãtre autoritãţile din ţara de provenienţã a autovehiculului, emisã înainte de 15 decembrie 2008.
ART. IV
Pentru a beneficia de prevederile art. II alin. (1), persoana fizicã sau juridicã prezintã autoritãţii fiscale competente pentru calculul taxei pe poluare, în vederea luãrii în evidenţã, în termen de 20 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, o cerere însoţitã de unul dintre documentele prevãzute la art. III lit. a) sau b), iar în situaţia prevãzutã la art. III lit. c), documentul va fi însoţit şi de declaraţia pe proprie rãspundere, în formã autenticã, din care sã reiasã cã autovehiculul a fost achiziţionat anterior datei de 15 decembrie 2008 în vederea înmatriculãrii în România.
ART. V
În vederea calculãrii cuantumului taxei datorate potrivit art. II alin. (1), cererea şi documentele prevãzute la art. IV, înregistrate la autoritatea fiscalã competentã, se completeazã, în termen de maximum 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, cu documentele prevãzute la art. 3 alin. (2) din anexa la Hotãrârea Guvernului nr. 686/2008 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule.
ART. VI
Termenele prevãzute la art. IV şi V sunt termene de decãdere."

Unknown spunea...

Domnule Carlan, ce se mai aude cu taxa auto?
Observ ca va impotmoliti cand e vorba de a oferi raspunsuri la problemele romanilor...