marți, 12 februarie 2008

Jos laba de pe SMURD, domnule Hrebenchiu !!

Am citit astăzi, oripilat, declaraţia prin care şeful liberal al sănătăţii ieşene argumentează oportunitatea cedării elicopterului SMURD, de la Iaşi la Bacău:
“... cum aparatul va acoperi întreaga regiune a Moldovei, este firesc să fie amplasat cât mai în centrul ei, pentru a ajunge în cel mai scurt timp oriunde...”.

Este incredibilă uşurinţa cu care axa imorală Fenechiu – Hrebenciuc (axa suport a frăţiei PSD-PNL, care menţine la guvernare catastrofa Tăriceanu II) este gata să distrugă una din cele mai aşezate şi migăloase construcţii medicale din ultimii ani: Centrul Regional SMURD Iaşi.

Încă din primăvara anului 2005, proaspăt ales senator, am început demersurile pentru înfiinţarea serviciului SMURD la Iaşi, şi dotarea acestuia cu elicopterul sanitar.
A fost, poate, cel mai complex proiect la care am lucrat, intreaga echipa PD, reuşind să integrăm activitatea unor servicii şi autorităţi diverse, să obţinem Ordine de Ministru, Hotărâri de Guvern, Ordonanţe de Urgenţă, hotărâri ale autorităţilor locale şi judeţene.
Cu sprijinul deosebit al Ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, am obţinut cu lege la mână, pentru SMURD Iaşi, singurul elicopter păstrat până atunci în rezerva Ministerului.
În paralel, Judeţul Iaşi a fost declarat Centru Regional SMURD, iar Consiliul Judeţean Iaşi a câştigat dreptul de a coordona proiectul regional finanţat, prin POR, din Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
În interiorul judeţului Iaşi, dezvoltarea reţelei terestre a ajuns acum în stadiul în care, după achiziţionarea ambulanţelor SMURD, se inaugurează, pe rând, centrele zonale (Şipote, Ţibăneşti, Târgu Frumos, Paşcani, etc) astfel încât să ajungem la obiectivul calitativ major: cât mai puţine minute pentru orice intervenţie în situaţie de pericol pentru viaţa ieşenilor.

Cu grija părintelui pentru a nu-i face rău copilului său, noi – cei de la PDL, ne ţinem deoparte, discret, de circa un an, la toate festivităţile prin care se marchează paşii înainte ai sistemului SMURD din judeţul Iaşi.
Asta nu înseamnă că nu-l veghem şi susţinem permanent din spate, dar am vrut să eliminăm orice gelozie politică ce ar fi putut îndemna autorităţile locale din alte partide să blocheze dezvoltarea proiectului.

Spre deosebire de proiectele la care se bat alţii cu cărămida-n piept, SMURD Iaşi a devenit un proiect al comunităţii locale, pentru comunitatea locală.

Nenorocirea de la Iaşi, din 9 ianuarie 2006, a dus la dispariţia a patru vieţi şi la pierderea unui elicopter din sistemul SMURD.
Următorul accident, cu elicopterul de la Târgu Mureş, ne-a obligat să aşteptăm până când Ministerul va achiziţiona lotul nou de elicoptere, respectiv până la primirea elicopterului cumpărat din asigurarea celui pierdut în accident.

Raed Arafat, şeful serviciilor de urgenţă din Ministerul Sănătăţii, m-a asigurat în câteva rânduri că imediat ce va fi primit în ţară primul elicopter (în primăvară, din asigurarea de accident) va fi restituit Iaşului elicopterul său.

Pe de altă parte, ministrul Vasile Blaga a lăsat aprobat în urma sa, la MAI, proiectul bazei aeriene de elicoptere de la Iaşi, care va opera circa 15 elicoptere în toată Moldova, atât pentru securizarea frontierei, cât şi pentru situaţii de urgenţă.

În acest stadiu de succes al proiectului, apar disperaţii liberali, care se agaţă de putere, gata să mai vândă pesediştilor de Bacău un atu al Iaşului, pentru câteva săptămâni de guvernare în plus.
După logica lor, Bacăul este mai în centrul Moldovei decât Iaşul (deşi sunt exact la fel poziţionate faţă de centrul geometric al regiunii) iar elicopterul de intervenţie ar fi mai eficient pe ruta Bacău – accident – Iaşi (Spitalul Regional de Urgenţe şi Centrul Medical din Moldova) – Bacău, decât pur şi simplu Iaşi – accident – Iaşi.

Pentru ei, este suficientă o negociere pe sub masă, între domnii Hrebenciuc şi Fenechiu, pentru ca ministrul Cristian David să revoce ordonanţa de urgenţă promovată de Vasile Blaga, iar elicopterul Iaşului să fie mutat la Bacău.

Incredibil !!

Domnule Hrebenchiu, jos laba de pe SMURD, pentru că nu aţi contribuit cu nimic la acest proiect şi nu aveţi dreptul să-l distrugeţi !

2 comentarii:

seamedic spunea...

Cu tot respectul , dar un serviciu medical aerian nu este o decoratie de agatat la rever , ca merit personal...El este un serviciu in slujba a 5 milioane de cetateni ! Aici un singur deziderat primeaza : ORA DE AUR , la care trebuie sa aiba dreptul TOTI cetatenii !! Factorii de risc : E 85 , zone montane greu accesibile , mari combinate chimice si petrochimice , zone inundabile , etc ) arata clar ca BACAUL este locul optim de stationare .Adevaratele misiuni sunt cele in zone greu accesibile , izolate , nu transferurile interspitalicesti , cu camerele de filamat dupa el...

Danyell Dia spunea...

Iasul e prioritar, dar poate nu e cea mai buna alegere. Rigla si creionul, nu instrumentele politice trebuie sa stabileasca unde va fi trimis elicopterul cu pricina..