vineri, 11 martie 2011

Vin la Partid !


Astăzi se împlinesc exact 10 luni de când conducerea aleasă a Organizaţiei Judeţene PDL Iaşi – BPJ, a fost înlocuită cu o structură interimară (CODA – Comisia pentru Organizarea şi Desfăşurarea Alegerilor).


Scopurile declarate al acestei mişcări au fost:


· crearea condiţiilor echitabile pentru competiţia internă (în ipoteza că şefii BPJ ar putea avea instrumente pentru a-şi favoriza propria candidatură);


· desfăşurarea alegerilor de jos în sus în structurile de bază ale partidului fără tentaţia teoretică de a se păstra structuri vechi şi posibil neperformante, doar pentru că ar fi apropiate de vechea conducere;


· deschiderea şi împrospătarea partidului prin atragerea de personalităţi de anvergură, în ipoteza că o conducere stabilă de şase ani poate ar fi reticentă la nou veniţi.


· oferta implicită către grupul parlamentar al organizaţiei (care are ponderea decisivă în CODA) de a administra conducerea organizaţiei pe perioada interimatului şi de a-şi găsi prin asta propria unitate, coerenţă şi forţă, dacă cumva acestea nu ar fi fost posibile din cauza conducerii în funcţie.


Am înţeles şi am respectat întru totul nevoia partidului de a lăsa structura interimară să lucreze nestingherită la atingerea obiectivelor sale.


Am plecat practic într-un exil autoimpus, departe de Iaşi şi de colegii lângă care am muncit în şase ani şi opt campanii electorale, pentru a nu avea nici cea mai mică influenţă în tot ceea ce se va face în organizaţie.


Acum, timpul de joc s-a epuizat şi se intră în linia dreaptă a deciziilor care vor marca soarta organizaţiei pentru următorii patru ani, prin alegerea structurilor de conducere la nivelul colegiilor, municipiului şi judeţului Iaşi.


Cvasitotaliotatea structurilor de la rădăcina partidului s-au regenerat, astfel încât prezenţa mea printre colegii vechi sau noi nu mai poate influenţa în nici un fel configuraţia corpului electoral intern.


De aici înainte, am tot dreptul legitim şi statutar, în campanie internă fiind, să pot influenţa, cât pot eu, intenţiile şi opţiunile poporului pedelist ieşean, spre ceea ce eu voi considera a fi opţiunea potrivită pentru structurile de conducere ale organizaţiei.


Am acest drept inclusiv din perspectiva faptului că port încă responsabilitatea votului primit ca ultim preşedinte ales al organizaţiei, responsabilitate pe care numai viitorul Consiliu de Coordonare Judeţean mi-o va putea descărca, tot prin vot, pe baza raportului de activitate şi prin alegerea următorului preşedinte legitim al organizaţiei judeţene.


Sunt aşadar îndreptăţit şi obligat să particip, intens şi hotărât, la conturarea unui curent unitar şi detaşat majoritar, care să se impună la conducerea organizaţiei judeţene, pe baza principiilor şi valorilor pe care le-am respectat în toţi aceşti ani.


Constat că cel puţin un obiectiv al CODA nu a fost atins – unitatea, coerenţa şi forţa grupului parlamentar, în condiţiile în care există în prezent cel puţin patru candidaturi enunţate dintre cei şapte colegi parlamentari.


Prin urmare, nu Dan Cârlan a fost piedica în calea unităţii şi coerenţei grupului ci, probabil, alte cauze, care nu fac obiectul acestei postări.


Din acest punct de pornire, voi face ceea ce am ştiut eu mai bine să fac în anii din fruntea organizaţiei – munca de apropiere între colegi, de conciliere şi de toleranţă reciprocă.


Ard de nerăbdare să cunosc personalităţile marcante venite în organizaţie în ultimul an, să discut cu dânşii şi să le cunosc opinia.


Voi discuta în zilele şi săptămânile următoare cu toţi colegii care pot şi trebuie să contribuie la unitatea reală a organizaţiei – parlamentari, primari, aleşi locali, directori din administraţia publică, şefi de organizaţii interne şi organizaţii locale, precum şi, mai ales, cu membrii fără funcţii deosebite, dar cu multă muncă în spate.


Vom contura şi vom propune împreună partidului un proiect politic integrat al organizaţiei (municipiu – judeţ) care să ofere şanse optime pentru bătălia electorală a alegerilor locale de anul viitor.


Din acest punct de vedere, convingerea mea este aceea că trebuie să acordăm responsabilitate, autonomie şi încredere deplină celor două structuri politice (municipiu şi judeţ) pe obiective distincte şi asumate de fiecare echipă în parte.


Următoarele două săptămâni mi le voi dedica acestei munci de comunicare, consultare şi construcţie, după care voi pune concluziile mele în faţa colegilor din partid şi le voi cere susţinerea politică a proiectului.


De asemenea, voi prezenta pe larg propunerile mele conducerii naţionale a partidului, partener legitim şi important în orice construcţie politică de acest fel.


În ceea ce mă priveşte, personal, nu am nici o ţintă pentru ocuparea unei funcţii anume, dar nici nu voi ezita să candidez pe orice poziţie, dacă altfel nu aş putea să ating obiectivele pe care mi le-am propus.


Mi-am luat toate măsurile pentru perioada următoare, în acord cu conducerea ministerului meu, pentru a nu amesteca lucrurile şi a respecta statutul funcţionarului public – nici o acţiune politică la Iaşi nu o voi derula decât în zile libere sau de concediu, cu o separaţiune clară între activităţile de serviciu şi acţiunile politice.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Hai mai repede, pana nu se rupe filiala