marți, 15 septembrie 2009

Ecuatia santajului

Domnul Fenechiu este oleacă disperat.

Nimic deosebit, aşa-i în politică, mai devreme sau mai târziu ni se întâmplă tuturor să trecem prin momente grele.

Ceea ce face diferenţa este tupeul.

Daca ai tupeu, zici orice şi te uiţi fudul în oglindă după aceea.

Duminica trecută, pe la 11 jumate, în conferinţă de presă, domnul Relu stabilea definitiv şi irevocabil cum că „Dan Cârlan nici nu este băgat în seamă la Ministerul Mediului, aşa că nu are cum să aducă bani pentru primarii din Iaşi.”

Peste două ore, află din presă că 16 primari de-ai domniei sale i-au cam întors spatele şi-l vor susţine pe Traian Băsescu.

Aşa că trebuia o ieşire rapidă din încurcătură, măcar la imagine.

Tupeul, oglinda şi zicerea: Dan Cârlan a şantajat primarii PNL, blocându-le fondurile pentru investiţii în infrastructura de mediu şi promiţându-le bani de la Ministerul Mediului.

Prin urmare, o să-i facem plângere la DNA şi va fi sfârşitul carierei politice pentru Dan Cârlan.

Uaaau!

Nici nu ştiu bine ce să fac - să mă bucur ce mare am ajuns în două ore, călare pe banii ministerului, sau să mă compătimesc pentru finalul nedrept de apropiat?!?

Mai bine, împreună cu dv, descriem ecuaţia şantajului.

Aşadar, se dau 35 de primari PNL în judeţul Iaşi.

Se ia una bucată Ministerul Mediului şi, cu bugetul acestuia în buzunare, se pleacă la şantaj, pentru racolare de primari liberali.

Sunt, în prezent, două tipuri de proiecte pentru care ministerul dă bani la primării - investiţii în canalizări şi proiecte din Fondul de Mediu, pentru parcuri si spaţii verzi.

Regula de bază a santajului este uşor de înteles: dacă semnezi pentru Băsescu primeşti bani, dacă nu semnezi pentru Băsescu ţi se blochează banii.

Corect?

Buun.

Batem din poartă în poartă, şantajăm, promitem, blocăm, dăm şi luăm, după care tragem linie.

Avem 16 victime ale şantajului, care susţin Basescu.

Avem 19 primari verticali, care n-au cedat nimic.

Să vedem cu ce s-a ales fiecare.

Din cei 16 susţinători Băsescu, doar 2 sunt în situaţia de a fi depus în acest an deconturi (cereri de fonduri din bugetul Ministerului Mediului) pentru lucrări la execuţia de canalizări.

În schimb, cel mai mare beneficiar de fonduri dintre comunele din Iaşi este comuna Mironeasa, chiar din colegiul domnului Fenechiu, care a primit cât ceilalţi la un loc - 21 miliarde, în 5 tranşe, ultimele chiar în iulie şi august. Fără ca doamna primar să fie semnatar de susţinere pentru Băsescu şi fără a-i fi blocat cineva plăţile.

Nu mai departe de acum trei săptămâni, am semnat la Târgu Frumos, în numele Ministerului Mediului, o convenţie de finanţare cu primăria liberală, pentru alte 21 miliarde.

Nici acest primar nu apare printre cei 16 santajaţi, deşi am alergat trei luni prin minister pentru proiectul dânsului şi am avut contractul în vârful peniţei.

Trecem la Fondul de Mediu, cu proiectele de parcuri şi spaţii verzi.

Hotărârea de aprobare a proiectelor câştigătoare la ultima sesiune este avizată şi urmează a fi adoptată de Guvern în foarte scurt timp.

Trei dintre primarii şantajaţi au ieşit păcăliţi - proiectele lor sunt respinse (Grajduri, Costuleni şi ... Mogoşeşti - Siret) chiar dacă ne susţin candidatul.

Sunt alte 6 (şase) proiecte câştigătoare cu primar liberal.

Dintre aceştia, 2 (doi) sunt sustinători Băsescu şi 4 (patru) nu.

Aceasta este ecuaţia şantajului meu: dacă socotim bine, după logica domnului Fenechiu, rezultă că şantajul a funcţionat pe invers: primeşti mai mult dacă te împotriveşti, decât dacă te laşi convins.

În realitate, lucrurile sunt extrem de simple.

Plecat de la guvernare, domnul Fenechiu a ignorat complet nevoile primarilor (cetăţenilor) din comunele liberale, astfel încât aceştia i-au întors spatele.

Pe vremea sa, ieşenii au fost de două categorii - categoria I şi categoria cu primar PDL. Aceştia din urmă au facut foamea doi ani de zile, cu binecuvantarea domnului Relu, neprimind nici cel mai mic ajutor, ba chiar fiind blocaţi pe faţă.

Pe vremea noastră, încă din februarie am intrat într-o comunicare onestă cu primarii liberali, ori de câte ori au simţit nevoia de sprijin. N-au fost puţine situaţiile în care aceştia mi-au spus că le este ruşine de modul în care au fost trataţi în trecut colegii lor primari PDL.

Din punctul meu de vedere, nu a existat primar liberal care să-mi ceară ajutorul şi să nu fie primit prietenos, deschis şi pozitiv.

Mulţi dintre ei au apreciat acest lucru şi a devenit firesc să ne gândim împreună la mizele politice din toamnă. Alţii au rămas ceea ce au fost şi colaborăm în continuare.

Primarii sunt oameni inteligenţi şi echilibraţi, cu un simţ politic foarte bine dezvoltat.

Nu le-a fost greu să înţeleagă că au de ales între un Preşedinte de centru-dreapta şi PSD.

Nu le-a fost greu să simtă că, pe centru-dreapta, Traian Băsescu este singura soluţie reală.

Alegere simpla - cine nu sustine Basescu, defapt sustine PSD.

În rest, orice altă explicaţie pentru gestul lor de susţinere a Preşedintelui reprezintă doar can-can.

Adevărata ecuaţie a şantajului este, însă, alta.

Poţi bănui un demnitar din PDL că presează sau tentează primarii liberali.

Dar iţi vine să crezi că un deputat PNL îşi şantajează proprii primari, cu ameninţarea că le va revoca mandatul folosind semnăturile pentru Băsescu?

Asta nu-i de DNA, ci de cascadorii râsului...

Un comentariu:

sorin afloarei spunea...

Domnu' Carlan, dvs nu aveti dreptul sa comentati despre dl Fenechiu sau despre Partidul National Liberal. Despre dl Fenechiu nu puteti comenta pt ca exista o diferenta de la cer la pamant intre dvs. si el... dvs. nu ati castigat niciun mandat uninominal. Unde ati candidat ati luat bataie. Cred ca v-ati convins ca sunteti o persoana caruia nu i se da credit de catre electorat. + Nu reusiti sa va tineti aproape filiala judeteana, ceea ce da de gandit. Despre PNL nu puteti vorbi pentru ca sunteti un traseist politic, care a parasit barca partidului.