marți, 3 martie 2009

Competitia continua!

Poate ca cea mai insistenta intrebare pe care am primit-o in ultimele doua zile, in special din partea presei, este cea privind noul candidat la care ne gandim, dupa ce domnul Oprea nu mai poate intra in competitie, in urma deciziei BPN de luni.
Din respect pentru sprijinul acordat de Organizatia Iasi domnului Oprea, am avut datoria sa asteptam pana cand domnia sa isi valorifica eventualul drept la contestatie, pe linie interna.
Astazi, domnul Oprea a anuntat public faptul ca renunta la candidatura domniei sale si ca va sustine cu toata forta candidatul PD-L Iasi, in competitia interna pentru un loc eligibil.
Din acest moment, putem gandi si vorbi despre alte variante.
Primul om caruia i-am impartasit, in aceasta seara, propunerea pe care o vom face sambata Biroului Permanent Judetean Iasi, a fost chiar domnul Oprea si ma bucur ca a reactionat ferm si pozitiv.
Am comunicat si celorlalti colegi din echipa PD-L de Iasi propunerea pe care o vom inainta oficial in sedinta de sambata: doamna Alina Mungiu-Pippidi.
Am avut astazi o prima discutie, exploratorie, cu doamna Alina Mungiu-Pippidi, pentru a intelege in ce masura aceasta propunere a noastra poate fi discutata.
Nu am primit un refuz ferm, asa cum a fost cazul in vara, in cazul alegerilor pentru parlamentul national.
Dupa cum nu am primit nici un accept explicit, fiind vorba de o propunere venita pe nepregatite si in lipsa unei decizii oficiale a organizatiei.
Am convenit cu doamna Mungiu-Pippidi ca, daca Organizatia PD-L de Iasi va lansa oficial aceasta propunere, ea va fi tratata cu toata seriozitatea si vom primi un raspuns rapid si neechivoc.
Prin urmare, Biroul Judetean Iasi va analiza sambata aceasta propunere, alaturi de eventuale alte candidaturi si vom adopta (prin vot secret, bineinteles) decizia cea mai potrivita.
Personal, cred ca, daca propunerea noastra va fi acceptata de doamna Alina Mungiu-Pippidi, aceasta este cea mai puternica expresie a deschiderii organizatiei de Iasi spre societatea civila, spre valorile autentice ale Iasului si spre profesionalizarea actiunii politice.
Dr. Alina Mungiu-Pippidi (PHD in Psihologie Sociala, 1995) este Profesor de studii ale democratiei si politici publice la Hertie School of Governance in Berlin (www.hertie-school.org).
S-a specializat in stiinte politice la Harvard University dupa obtinerea unui doctorat in Psihologie Sociala in 1995 la Universitatea din Iasi, in Romania.
A predat la Universitatea din Bucuresti si SNSPA Romania in Romania, si a fost Visiting Scholar la Stanford, Harvard, European University Institute and St. Antony's College la Oxford University, intre altele.
A participat ca expert la misiuni ale UNDP si Banca Mondiala pe teme de reforma statului si reconstructie dupa conflict in tari din Balcani si fosta Uniune Sovietica (Crimeea, Caucaz).
Este analist Freedom House pentru Romania.
Desi azi are o pozitie academica, la inceputul anilor ’90 a fost printre oamenii cei mai activi in crearea unei prese libere in Romania.

In 1995 a fondat Societatea Academica din Romania, unul din cele mai de success think-tankuri din Europa de Est.
Din 2004 conduce Coalitia pentru o Guvernare Curata (www.romaniacurata.ro).
“European Voice” o publicatie a “The Economist” a nominalizat-o printre Europenii anului in anul 2005. Din juriu faceau parte Carl Bildt, Helen Wallace, etc.
In anul 2006, Financial Times a selectionat-o pe Alina Mungiu-Pippidi intre cei 50 de ginditori europeni chemati sa contribuie la volumul “European Union, the next fifty years: 50 top thinkers set out their ideas for Europe”.
Este unul din autorii cei mai citati pe teme de integrare europeana in presa de pe continent, cum ar fi in in Economist, Financial Times, Le Monde, International Herald Tribune, Frankfurter Allgemeine Zeitung.
De ex:
http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=11412918
http://www.economist.com/specialreports/displaystory.cfm?story_id=11440758
http://www.iht.com/articles/2008/04/01/europe/union.php

Munca Alinei Mungiu ca activist pentru transparenta si contra coruptiei se bucura de recunoastere globala, fiind citata de rapoartele Bancii Mondiale, intre altii:
siteresources.worldbank.org/INTEMPOWERMENT/Resources/486312-1095094954594/draft.pdf
http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/COUNTRIES/ECAEXT/0,,contentMDK:20989777~pagePK:146736~piPK:146830~theSitePK:258599,00.html

3 comentarii:

Dan Stormbringer spunea...

Asta-i cea mai buna idee pe care-ai avut-o si cea mai potrivita persoana sa ne reprezinte in parlamentul european. Felicitari!!!

Vlad Ţepeş spunea...

V-ati batut cuie in talpa cu aceasta nominalizare, asa se pare:)

Vlad Ţepeş spunea...

EBA! EBA!