joi, 23 octombrie 2008

Banii, politica si transparenta

M-am trezit azi, intr-un articol din presa centrala, inclus intr-o lista de 600 membri PD-L, care au donat anul trecut partidului "sume mai mari decat permite legea".
Prin urmare, se spune in articol, ANI va porni investigatii, va cerceta averea si se vor confisca sumele care depasesc limitele legale.
Mai mult decat atat, unii dintre cei de pe lista ar fi donat la partid, in 2007, mai mult decat veniturile anuale sau chiar decat intreaga lor avere!!!
Trec peste eroarea majora de cunoastere a legii: 10 salarii minime pe economie reprezinta nu plafonul maxim al donatiei pe care o poate face o persoana fizica la partid, ci suma minima de la care toate partidele sunt obligate sa publice in Monitorul Oficial fiecare donator sau cotizant.
Asadar, oricine da la partid mai mult de 10 salarii minime (5.000 RON) intr-un an, va apare primavara urmatoare in Monitorul Oficial, spre stiinta publicului.
Cat poate dona un cetatean la un partid?
Tot legea spune ca maxim echivalentul a 400 salarii minime anual (circa 200.000 RON in acest an).
Prin urmare, lista de 600, publicata de PD-L in Monitorul Oficial din aprilie 2008, nu este lista de infractori ci lista de donatori semnificativi, pe acte, spre stiinta publicului.
Cat despre ANI, tare m-as bucura sa-mi verifice declaratiile de avere si donatiile la partid, pentru ca reprezint un model de transparenta, in ceea ce priveste aceste operatiuni.
Fac un pas in intampinare si prezint atasat Decontul Averii pentru perioada 1 ianuarie 2007 - 18 aprilie 2008, care include perioada citata in articolul respectiv.
Acest interval este marcat de trei declaratii de avere, depuse la Senat si care pot fi oricand studiate pe internet: la 30 decembrie 2006 (asa era legea atunci, termenul era sfarsitul anului) respectiv 8 iunie 2007 si 18 aprilie 2008 (termenul nou introdus in lege fiind 15 iunie al anului urmator, ca sa se poata include veniturile anului de referinta, disponibile oficial in primavara urmatoare).
Fac ceea ce ar trebui sa faca orice inspector ANI, sau jurnalist, cand analizeaza evolutia averii unui demnitar: compar averea initiala cu cea finala, pe toate capitolele, vad diferentele in plus sau minus si pe acestea le compar cu veniturile si cheltuielile din aceeasi perioada de referinta.
In cazul meu, compar averea din aprilie 2008 cu cea din decembrie 2006.
Rezulta o diferenta in plus (m-am imbogatit) de 110.000 RON.
Cam 30.000 de euro, departe de "primul milion" clamat de cineva din presa locala, la un moment dat...
Fac apoi balanta venituri/cheltuieli declarate pe aceleasi 16 luni, si constat ca am avut un excedent de 185.000 RON, dupa toate donatiile la partid.
Prin urmare, cresterea de avere este explicata convingator de veniturile declarate, iar donatiile la partid (la jumatate din plafonul maxim la care aveam dreptul legal) sunt 1/3 din toate veniturile mele.
Intr-o sinteza, senatorul Dan Carlan are urmatorul comportament financiar personal, din totalul veniturilor sale:
- 1/3 pentru economisire (salutari domnului Isarescu!)
- 1/3 pentru cariera sa politica, cu acte, transparent si fara ascunzisuri
- 10% pentru rate la creditul imobiliar prin care a cumparat casa fiicei, proaspat absolventa de facultate
- un sfert - pentru consumul personal si decent al familiei (circa 1.300 euro lunar).
Las cititorii mei sa aprecieze daca am un comportament echilibrat sau unul dezmatat.
In schimb, lansez si urmatoarea tema de meditatie politico-jurnalistica: este de blamat si suspicionat politicianul din opozitie care duce transparent bani de acasa in politica, sau politicianul de la putere, care face traseul invers, ducand banii publici in averea personala?!?

4 comentarii:

Danielstea spunea...

Buna ziua domnule Dan Carlan

Vreau sa fiu scurt si la obiect .Felicitari pentru ca am inteles ca sunteti initiatorul unei legi (OUG sau ce e ea) pentru renuntarea la Taxa de prima inmatriculare.Din ce retin eu,legea mai avea nevoie sa treaca prin acceptul Camerei Deputatilor.Va rog mult sa-mi raspundeti daca mai stiti ce sanse exista sa se aprobe aceste modificari (amendamente) si unde s-a oprit proiectul?
Va multumesc anticipat,
Daniel

Dan Carlan spunea...

Legea de modificare a OUG, cu amendamentele mele (in sensul ca nu se mai iau, ci se dau banii inapoi) este in prezent la Camera Deputatilor.
Cu siguranta, ea va fi tinuta pe loc de Bogdan Olteanu, pina se incheie actuala legislatura, cu alegerile din 30 noiembrie.
Daca o introduce in plen, se adopta ca la Senat, pozitia grupurilor politice fiind clara (cu exceptia PNL, toti ceilalti).
Prin urmare, cred ca abia in decembrie, Parlamentul nou ales va transa legea, simultan cu Bugetul de Stat pe 2009, cele doua chestiuni fiind strict legate.

Danielstea spunea...

Multumesc de promtitudine si vreau sa cred ca "va transa legea" se apropie mai mult de actuala pozitie a partidelor (fara PNL) si va trece si de viitorul Parlament.

Paul spunea...

Domnule senator, dati-o naibii de treaba.
Un om politician cu ani grei petrecuti pe culoarele puterii dispune, de cele (prea) multe ori, de bani murdari oferiti in schimbul influentei pe care o are pe langa anumite cercuri detinatoare de putere/ decizie
Odata ajunsi la putere, foarte multi politicieni se pun pe intrat in tot felul de grupulete de interese, legitime sau nu, prin care sa creeze o structura gen mafia prin care sa capuseze bugetul national pentru ca apoi sa finanteze din bani murdari campanii electorale.
Pare-mi-se ca la un moment dat ati propus pentru Romania ceva asemanator cu SUA, in ceea ce priveste donatiile particulare...Sau ma insel.
Din pacate, eu ca blogger nu dispun de informatii negative privind averea Dumneavoastra, dar nu pot sa nu ma gandesc cu ingrijorare: De unde are bani un coleg de-al Dvs. pentru trei campanii electorale succesive, el care desi a fost exp. econ. int. a fost amendat pentru incalcarea legii la locul de munca, un fel de a spune, fara detalii ca se stie.
Va urez mult succes si sa aveti mare grija sa nu mai intrati in vreun bucluc cu masina.
P.S. Dati-i o palma peste ceafa metaforica lui Julien Le Petit Voleur.