vineri, 27 februarie 2009

Vai de mineee ce nenorociiire!

Vai de mineee, ce nenorociiire!
Primul ministru si ministrul dezvoltarii regionale au fost la Suceava, unde au marcat lansarea contractelor de finantare pentru unele proiecte majore, ale judetelor Neamt, Suceava si Botosani...
Vai de mineee ce nenorociiire!
Iasul nu a fost la aceasta actiune, semn ca toti banii s-au dus la celelalte judete, iar noi suntem dati deoparte...
Vai de mineee ce nenorociiire!
Suntem ignorati, iar cei doi demnitari au venit la Iasi doar pentru a lua avionul spre Bucuresti...

Vai de mine cat de jalnici pot fi carcotasii tonomat!
La Suceava s-a marcat public, pe 26 februarie 2009, atribuirea finantarilor din fonduri europene (POR - Programul Operational Regional) pentru cele trei judete din Moldova.

La Iasi a fost liniste.
Pentru ca finantarile din POR, pe cota cuvenita Iasului, sunt active din 10 noiembrie 2008!
Iata-le aici! - peste 1.000 de miliarde de lei vechi, pe cele doua proiecte castigate de Lucian Flaiser, cu doua ture inaintea celorlalti!
Abia dupa castigarea alegerilor de catre PD-L la Consiliul Judetean in Suceava, Neamt si Botosani, aceste trei judete au ajuns cu procedurile la capat si au primit cota lor de finantare, pe proiectele anuntate public ieri.
S-auzim numai de bine!

luni, 23 februarie 2009

D' ale web-ului

Am primit o critica aspra, pe un comentariu, pentru ca am scris Shengen in loc de Schengen.
Imi torn cuvenita cenusa in cap, recunosc cinstit ca micuta localitate luxemburgheza (sau ... luxembourgheza?) asa se scrie la dumneaei acasa si ma rog la Dumnezeu sa nu moara cineva din greseala mea.
Numai ca, in lumea larga, ambele forme sunt in mod egal acceptate si uzitate.
Dati va rog un Google, in web, si ... ce gasiti?!?
Forma gresita are 4.350.001 rezultate iar forma corecta ... 4.180.000!
Filologii ar putea sa ne spuna cum se cheama chestia aia cand o forma neconforma se impune in uz, in dauna formei conforme a cuvantului...

sâmbătă, 21 februarie 2009

Taxa Auto - o mica satisfactie personala

In aceasta saptamana, ministrul meu, domnul Nicolae Nemirschi, a fost plecat din tara, in misiune oficiala.
Asa se face ca am indeplinit, prin delegare, atributiunile functiei de ministru al mediului.
A fost o experienta interesanta, inclusiv prima sedinta de guvern la care am participat, cu drepturi depline de reprezentare a ministerului.
Si, fiindca viata este rotunda (un lung sir de intamplari deloc intamplatoare) a fost sedinta in care ni s-a adoptat ordonanta de reducere a taxei auto.
O mica satisfactie personala.



vineri, 20 februarie 2009

Regretabil

In aceasta seara, intr-o emisiune - dezbatere a unui post de televiziune local, domnul deputat Cristian Adomnitei a savarsit (telefonic) o minciuna rusinoasa.
Discutia era despre amendamentul Fenechiu la buget (acel amendament demagogic privitor la aeroportul Iasi, amendament care nu putea fi adoptat macar pentru ca era fundamental nelegal, amestecand Bugetul de Stat cu Fondul pentru Dezvoltare).
Distinsul mincinos liberal a afirmat in emisiune cum ca, in timp ce parlamentarii PNL si PSD sustineau in picioare amendamentul, parlamentarii PD-L nu s-au implicat, nu au sustinut cauza aeroportului Iasi si nu au fost alaturi de ceilalti.
Oricine poate accesa pe internet inregistrarea sau stenograma dezbaterilor din Parlament.
Se poate astfel usor constata nedreptatea facuta parlamentarilor PD-L, care au luat cuvantul la microfon (senatorul Dumitru Oprea si deputatul Daniel Oajdea) sustinand pe fata amendamentul lui Fenechiu, din solidaritate locala. De asemenea, toti, dar absolut toti parlamentarii PD-L de Iasi, au votat pentru acest amendament.
Fireste, este de discutat cat rost avea sa se voteze acest amendament, calificat in aceeasi emisiune drept "de neaprobat" chiar de catre colegul deputat Nicusor Paduraru. Important este ca, in planul semnalului politic si al solidaritatii de Iasi, pedelistii au fost excesiv de corecti, in timp ce liberalii sunt excesiv de ... asa cum stim.
Mai este un aspect, la fel de regretabil.
Vazand ca toti cei care au cuvantat in emisiune se scarpinau in cap cu privire la "ce o fi Facilitatea Shengen si cum functioneaza", am incercat sa intru in direct cu o binecuvenita explicare a acestui instrument de finantare europeana.
Am fost refuzat politicos dar ferm, astfel incat si rusinoasa interventie a domnului Adomnitei a ramas fara cuvenita corectie.
O fac aici, macar pentru cei mai fideli dintre vizitatorii blogului meu.
Desi totul ramane, pana la urma, macar regretabil...

miercuri, 18 februarie 2009

Solutia Guvernului pentru Aeroport - Facilitatea Shengen

Am avut ieri o discutie cu Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, despre posibilitatile de finantare a Aeroportului Iasi.
Ma bucur ca domnia sa a fost foarte receptiv la aceasta problema si a abordat-o serios, pe fond, si nu la capitolul firimituri.
Daca amendamentele propuse in dezbaterea bugetului nu pot fi acceptate acum de Guvern, din cauza situatiei juridice inca nerezolvate a terenului, exista in schimb o solutie serioasa, bazata pe fonduri europene.
In aceasta seara, in plenul Parlamentului, Ministrul Finantelor s-a angajat sa sustina introducerea la finantare, chiar in acest an, a proiectului Aeroportului Iasi in cadrul Facilitatii Shengen - instrumentul de finantare al proiectelor din zona de frontiera a UE.

Fireste, imediat dupa clarificarile juridice legate de teren, aflate in curs.
Pentru 2009, Facilitatea Shengen are alocati 218 miloane euro.

vineri, 13 februarie 2009

Amintiri din vremelnicie

Din prima zi de existenta a acestui blog, am asumat pe front page vremelnicia functiei publice.
Nu e o vorba goala, trebuie sa o simti profund.
Aleasa, sau numita, functia publica are in prima zi (de glorie) o singura certitudine: a inceput numaratoarea inversa!
Mihnea Hurmuzache este unul dintre oamenii pe care am continuat sa-i respect si dupa ce nu am mai fost colegi de alianta, si dupa ce nu am mai fost senator, si dupa ce nu mai este director la DSP.
Dintr-un motiv extrem de simplu - este un om cumsecade, plin de bun simt si de echilibru.
Sunt sigur ca intotdeauna ne vom zambi natural, cand ne vom intalni, indiferent de stadiul diverselor vremelnicii pe care ni le vom asuma.
Tocmai de aceea, il invit pe Mihnea intr-o scurta incursiune in trecut, la fel de vremelnic ca si viitorul:
Viata e rotunda, fiecare din noi ne ajungem din urma pre noi insine, oricat de cocosi ne aratam in clipele de glorie.
Poate ca acesta este lucrul cel mai important pe care l-am invatat in aceasta lume.

joi, 12 februarie 2009

Istorie si folclor

Citesc un articol interesant aici, in gazeta domnului Fenechiu.
Este admirabila straduinta de a dovedi, cu orice pret, ca ratza-mpunge.
Persist in greseala, facand trimitere la lege si fapte certe, dar rapind astfel carcotasilor sansa de "a gresi din lipsa de informatii corecte", chiar si atunci cand este evidenta reaua lor credinta.
In primavara anului 2007, pe postul de subprefect, vacant inca din decembrie, nu s-a facut o numire temporara, ci s-a organizat direct concurs, in prima decada din aprilie.
De ce asa?
Pentru ca Tariceanu a taraganat lucrurile pana la scoaterea PD din guvern (1 aprilie, va amintiti?), impiedicand o numire interimara, la care PD avea dreptul sa sustina un candidat, pe locul de subprefect primit in 2005 pe algoritm politic.
Nu putem pretinde, asadar, ca ar fi existat o judecata de valoare asupra unuia sau altuia dintre cei sustinuti de PD, decat prin raportare directa la concurenti si la rezultatele acestora.
Chiar daca, la un moment dat, a fost discutia despre propunerea Tomaseschi, atunci cand se punea problema unei numiri interimare (care nu s-a mai intamplat deloc, nici la Iasi si nici la Timis, ambele foste PD), in momentul in care s-a decis declansarea directa a concursului a fost evident ca se doreste eliminarea PD din joc.
Numirea interimara nu s-a mai produs din motive exclusiv politice, PNL nedorind sa se mai complice cu unul din cei trei candidati propusi de PD, intr-o perioada in care incepuse prigoana PD.
Optiunea domnului Tomaseschi a fost sa nu se mai inscrie la un concurs despre care toate sursele spuneau ca va fi castigat de d-l Etcu (sustinut de Relu Fenechiu).
Optiunea domnului Angheluta a fost sa se inscrie la acel concurs (deschis, ca orice concurs, oricarei candidaturi) si sa se bata, chiar daca erau semne proaste.
Domnul Angheluta a obtinut 9,60 la proba scrisa si a fost depunctat la proba orala. A castigat domnul Etcu, cu cateva sutimi in fata.
Interesant este ca domnul Etcu fusese in audienta pe la mine, cu vreo doua saptamani inainte, recomandat de un fruntas din PNL, pentru a-mi cere sprijinul pentru functia de subprefect, cand inca PD nu era scos din Guvern. I-am urat senin succes la concurs, acolo unde, teoretic, nu se mai pot face recomandari politice precum la o numire interimara.
Acesta este adevarul istoric.
Aceasta este conjunctura de acum doi ani, despre care nu mai vreau sa-mi amintesc si sa vorbesc.
Povestile despre refuzul ministrului Vasile Blaga, de a contrasemna nu stiu care HG, tin de un folclor de proasta calitate, cu mult noroi la purtator.
A existat o singura Hotarare de Guvern, cea prin care s-a numit formal in functie castigatorul concursului, in aprilie.
In rest, nimic.

marți, 10 februarie 2009

Unde trebuie sa cautam banii pentru Aeroport?

Este firesca ingrijorarea celor care au cautat in proiectul Bugetului de Stat pe 2009 fondurile pentru Aeroportul Iasi, dar nu le-au gasit.
Firesca, dar nefondata.
In Bugetul de Stat sunt evidentiate explicit doar investitiile proprii ale statului, prin bugetul Ministerelor sau altor autoritati ale administratiei publice centrale.
Prin Planul de Amenajare a Teritoriului National (o lege) sunt stabilite acele obiecte de infrastructura (autostrazi, cai ferate, porturi, aeroporturi, etc) care sunt in proprietatea statului si in administrarea Ministerului Transporturilor.
Spre exemplu Aeroportul Otopeni sau Baneasa.
Pentru aceste obiective, investitiile ar apare explicit in bugetul Ministerului Transporturilor, ca parte a Bugetului de Stat.
Aeroportul Iasi nu este in proprietatea statului, ci in cea a Judetului Iasi, fiind in administrarea Consiliului Judetean, aparand ca obiectiv de investitii explicit in bugetul CJ Iasi, nu in Bugetul de Stat.
In schimb, in Programul de Guvernare actual, este mentionat explicit Aeroportul Iasi, ca fiind unul din obiectivele de infrastructura locala care va fi finantat din fonduri guvernamentale, datorita potentialului major de dezvoltare turistica a regiunii.
Finantarea se face, ca si in anii precedenti, nu explicit prin Bugetul de Stat, ci prin Hotarare de Guvern, fie din Fondul de Rezerva al Guvernului, fie din Fondul de Dezvoltare (sumele incasate din privatizari).
In concluzie, imediat ce regimul juridic al investitiei (chestiunea terenurilor) va fi rezolvat, aceasta va putea fi (si va fi) finantata prin HG, asa cum a fost si anul precedent.

Update la tocat

Cu regret pentru carcotasi, procedurile concursului de la Miroslava chiar au fost respectate milimetric:
- anuntul s-a facut inca din decembrie, la Monitorul Oficial si in Ziarul de Iasi
- concursul s-a anuntat, tot in decembrie, la Agentia Nationala a Functionarului Public
- OUG privind blocarea posturilor nu se aplica in acest caz (si nici in cazul concursurilor din urmatoarele zile, de la Miroslava sau de oriunde in alta parte) deoarece procedura era deja lansata la intrarea in vigoare a ordonantei, iar in plus (desi nici n-ar mai fi necesar) posturile sunt unice in institutie, potrivit atributiunilor specifice. Asa scrie legea.
De ce insist cu aceste amanunte?
Pentru a ajuta jurnalistii onesti sa faca diferenta fata de ceilalti, adica sa nu se poata invoca maine scuza "n-am stiut aceste amanunte, de aceea am scris asa...".
PS Daca mai apar in aceasta seara noi "carlige" pentru carcotasi, poate mai revin.
Mi-ar place sa sfarsim prin a spune "iata ca si politicienii se simt obligati sa respecte milimetric procedurile legale".
In definitiv, chiar despre asta este vorba: avem o lege, o respectam, chiar daca ar exista si cai ocolite, cum au utilizat altii, in trecutul recent.

Angheluta si Tomaseschi sunt functionari publici ...

... asadar let's talk! (adica haida sa-i tocam!).
PD-L Iasi a acordat recomandarea politica pentru cei doi, in vederea unei eventuale numiri, potrivit legii, in functia de subprefect.
Potrivit legii, in situatia in care se vacanteaza un post de subprefect (inalt functionar public) acesta poate fi ocupat temporar, prin hotarare a guvernului, de catre o persoana care indeplineste conditiile legale (prima conditie) si care face parte din corpul functionarilor publici (a doua conditie).
Daca cei doi au asumat cariera de inalt functionar public propusa de partid, atunci au asumat implicit si doua decizii cu caracter personal:
- sa renunte la activitatile profesionale prezente (angajat RAR, respectiv avocat)
- sa intre in corpul functionarilor publici, pentru a fi la dispozitia guvernului, pentru o eventuala numire pe functia de subprefect, daca va fi cazul unei vacantari.
Prin urmare, au fost nevoiti sa faca ceea ce face orice cetatean dornic sa devina functionar public: sa urmareasca lista concursurilor organizate in acest sens de catre institutiile publice, sa fie pregatiti pe tematica de concurs si sa fie cei mai buni.
Ieri, la primaria Miroslava a avut loc un astfel de concurs, anuntat si pregatit cu mult timp inaintea desemnarii celor doi colegi drept candidati pentru subprefect: anuntul la ANFP si cererea de avizare a concursului au fost facute inca din decembrie, alaturi de alte doua concursuri organizate de aceeasi primarie in curand.
Cristian Angheluta si Dragomir Tomaseschi au participat la concurs si au fost declarati castigatori, de catre comisia de concurs, in componenta sa de nivel judetean si nu doar intern, local.
Sa ne mire ca au castigat drept ei?
Primul a absolvit cursurile speciale pentru inalti functionari publici, cu durata de 6 luni, cursuri desfasurate anul trecut de Institutul National pentru Administratie (in subordinea MAI) inclusiv cu lectori din Franta. La finalizarea cursului a absolvit examenul de atestare.
Al doilea este avocat cu experienta practica la bara de peste 10 ani.
Dupa parerea mea, sunt doi tineri extrem de bine pregatiti, nu doar pentru un concurs la Miroslava ci si pentru un concurs de inalti functionari publici la nivelul oricarui minister.
De maine, cei doi functionari publici se vor prezenta la serviciu, adica la Primaria Miroslava.
Si-au asumat acest traseu, vor trebui sa-l urmeze.
Numirea ca subprefecti va putea fi facuta in doua zile sau intr-un an.
Ei sunt la dispozitia Guvernului, in corpul functionarilor publici.
Am facut aceasta prezentare si datorita catorva telefoane pe care le-am primit din presa locala, la modul "dar este normal ca drept cei doi sa castige acest concurs? De ce nu am stiut si noi de concurs? etc".
Vreau sa spun ca au castigat pentru ca sunt pregatiti pentru mult mai mult decat atat si ca sunt zeci de concursuri anuntate sau in curs, in tot judetul.
Acest concurs a devenit interesant abia azi, doar pentru ca ieri au participat la el cei doi.
Tot la Miroslava insa, vor mai fi inca doua asemenea concursuri, in curand.
Punem pariu ca nu sunt deloc interesante?

luni, 2 februarie 2009

Lacrimi de crocodil

Te apuca rasul citind comunicatul domnului Fenechiu, despre Spitalul Regional de Urgente.
Ti-i si poti inchipui pe distinsii liberali, luati la tranta cu propriul partid, pentru binele Iasului.
Care dintre ei o fi iesit cu botul plin de sange din lupta asta, neicusorule?!?
Stim sigur doua lucruri.
Mai intai ca, dupa 4 ani de la lansarea proiectului, de catre Mircea Cinteza, din lupta asta a liberalilor cu ei insisi nu s-a sapat nici macar o pana de harlet la Spitalul Regional.
Dupa trei ani de vis in materia fluxului de fonduri spre Romania (2006 - anul preaderarii si 2007-2008, primii ani de stat membru UE) risipa liberala a lasat trezoreria pustie.
Batjocura risipei a mai lasat in conturi doar vreo 200 de milioane din cele trei miliarde de euro din privatizari, constituite in Fondul de Dezvoltare.
Si nu raman in urma lor nici autostrazi si nici spitale.
Doar praf.
Acum, cand se face bilantul responsabil, este firesc sa existe o anumita crispare, cu trezoreria goala si cu criza in casa, in raport cu intreg pachetul spitalelor regionale de urgente (opt la numar, din care numai Iasul costa 220 milioane euro).
Nimeni nu a spus, insa, oficial, ca acest program se stopeaza.
Dimpotriva.
Acesta va fi continuat, in limitele bugetului, dar cu anumite prioritati.
In al doilea rand, spre deosebire de haiducii liberali, aflati in lupta cu propriul partid pentru proiectele Iasului (sic!) noi vom lucra impreuna cu partidul nostru pentru a le sustine.
Asigur pe iesenii care sunt sincer preocupati de proiectul Spitalului Regional de Urgente de faptul ca Iasul se afla in primele doua prioritati ale Guvernului Boc si ale Ministerului Sanatatii, si ca impreuna, cei responsabili de guvernarea locala de la Iasi, vom apara acest rang de prioritate, astfel incat Spitalul Regional Iasi sa fie in primul lot ce va fi finantat.
Domnul Fenechiu vorbeste des la televizor despre ipocrizie politica.
I-ar prinde bine o batistuta, sa-si mai stearga ceva din lacrimile de crocodil varsate pe Bahlui.